banner122  

Αποψη στην ενημέρωση,Ενημέρωση,Ρέθυμνο,Κρήτης,Ενημερωτική πύλη,ρεθυμνο, νομού ρεθύμνου, κρήτης, Ειδήσεις, Νέα,Ενημέρωση, Ρεθύμνης, Επικαιρότητα, Γεγονότα, Φωτογραφίες, Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου Οδηγός, Αγοράς, Ρεθύμνου, κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις, ρέθυμνo,rethimno,agora,rethymnopress,rethymno,press,Ρεθεμνιώτης,Ρεθεμνιώτη,: Antallaktikaexartimata.GR

Συντάχθηκε απο τον/την Aggelakis Nikos    Σάββατο, 04 Σεπτέμβριος 2010 12:04    PDF Εκτύπωση E-mail
Αντώνης Ξυλούρης - Ψαραντώνης
Ακούσματα - Οι ερμηνευτές
Τελευταία Ενημέρωση ( Κυριακή, 05 Σεπτέμβριος 2010 02:49 )

Στο σκληρό τοπίο των θρυλικών Ανωγείων της Κρήτης που έγινε ακόμη πιο σκληρό και πιο γυμνό από τις φωτιές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήρθε στον κόσμο ο Αντώνης Ξυλούρης - Ψαραντώνης που έμελλε να γίνει ένας ζωντανός θρύλος της μουσικής, εμπλουτίζοντας την κρητική, τη μεσογειακή και την ευρωπαϊκή μουσική με ήχους ανεπανάληπτους, με μουσικές εξαίσιες και ερμηνείες απαρομοίαστες και μοναδικές.

  Ο πρώτος του δίσκος κυκλοφόρησε το 1973, ενώ από το 1980 τον ανακαλύπτουν οι ξένοι, οπότε και αρχίζουν οι απανωτές προσκλήσεις σε σημαντικά φεστιβάλ της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας.

  Το 1982 προσκαλείται στο WDR Folkfestival, στην Κολωνία της Γερμανίας, όπου του δίδεται το 1ο βραβείο από διεθνή επιτροπή ειδικών.

  • Το 1985 εκπροσωπεί την Ευρώπη στο Journee des cinq Continents (Συνάντηση των πέντε Ηπείρων) που γίνεται στη Ζυρίχη και στο Άμστερνταμ.
  • To 2005 προσκαλείται και μετέχει στις εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια του World Music Institute, στο Tawn Hall του Manxatan στη Νέα Υόρκη.
  • To 2007 προσκαλείται και λαμβάνει μέρος στο All Tomorrow’s Parties που γίνεται στο Minehead της Αγγλίας.
  • Το 2009 προσκαλείται για δεύτερη φορά στο All Tomorrow’s Parties που γίνεται στο Sydney και στη Mελβούρνη της Αυστραλίας και το επιμελούνται οι Nick Kave & Τhe Bad Seeds μαζί με τους Dirty Three.

Η λύρα του Ψαραντώνη εκτίθεται σήμερα στο The World's First Global Musical Instrument Museum στο Φοίνιξ της Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπου και προβάλλεται Video με τον ίδιο τον καλλιτέχνη να παίζει τη λύρα του.

Στην Ελλάδα, ανάμεσα στους πρώτους που τον ανακαλύπτουν, είναι ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος θεσπίζοντας ένα ειδικό βραβείο για «μια ισχυρή και ιδιότυπη μουσική προσωπικότητα που παίζει λύρα και ονομάζεται Ψαραντώνης», τον βραβεύει ως τον «Πρώτο λυράρη της Ελλάδας» στον Μουσικό Αύγουστο που οργανώνει το 1979 στα Ανώγεια.

Μέσα στη μουσική του Ψαραντώνη ζει η πανάρχαια μυθολογία της Κρήτης. Είτε μιλά για τον Δία, είτε για την κατασκευή της πρώτης λύρας από τον μυθικό βοσκό Χαντίπερα, είτε για τους Κουρήτες, είτε εκφράζει με τη λύρα του αυτό που αισθάνεται ως ζωντανό μύθο της πατρίδας του, ο Ψαραντώνης επικυρώνει, με τη φυσική παρουσία του και με την τέχνη του, τους πανάρχαιους μύθους της Κρήτης. Γιατί ο Ψαραντώνης ζωντανεύει τους μύθους όχι μόνο με τη δεξιοτεχνία του, αλλά και με την πίστη του σε αυτούς, καθώς τους προσεγγίζει «με λογισμό και μ’ όνειρο», πιστεύοντας στη σύγχρονη παρουσία και στην ενέργειά τους.

Η κατακόρυφη, κοφτή δοξαριά του παραπέμπει στις απότομες κορυφές και στις κοφτές πλαγιές των βουνών της Κρήτης. Στο λυρικό ψιθύρισμα της λύρας του αναδύεται η «γλυκότη» απ’ το μουρμούρισμα των κουτσουναριών, το κελάιδισμα των πουλιών και τον ήχο του φιαμπολιού των βοσκών του Ψηλορείτη. Έτσι, στη μουσική του Ψαραντώνη ακούς άλλοτε τρεχούμενα νερά που κελαρύζουν, άλλοτε τα μοναχά δεντρά που ανεμοδέρνονται, κι άλλοτε «τη βοή που εβγάνει η γης, ο αέρας και μουγκρίζει» όπως το είπε ο Κορνάρος. Κι ακόμη, είναι στιγμές που οι απότομες δοξαριές του σε σέρνουν έως την άκρη του γκρεμού: «Εκεί που σμίγουν οι καιροί, εκεί που συναντιούνται». Κι εκεί όπου μπορεί, αν ακούς το δεύτερο και το τρίτο στρώμα της μουσικής, να δεις τον «μέγα τράγο», όπως τον είδε ο Άγγελος Σικελιανός, «ορτό» σ’ ένα βράχο πάνω απ’ το αγριεμένο πέλαγο...

Νέος μαζί και πανάρχαιος, ο Ψαραντώνης έχει τη δυναμική του ραψωδού και με την αδευτέρωτη δύναμή του στον αυτοσχεδιασμό κατορθώνει να δημιουργεί την ατμόσφαιρα του δέους, της ταραχής και του ρίγους, όπως ακριβώς οι μεγάλοι μουσικοί της τζαζ. Bαθύς γνώστης και πραγματικός λάτρης της παράδοσης μα και από τη φύση του απείθαρχος και ανήσυχος, απρόοπτος και αποκαλυπτικός, ο Ψαραντώνης θεωρείται σήμερα ως ο τολμηρός, αλλά συγχρόνως και ο στοχαστικός ανανεωτής της παράδοσης.

 psarantonis.com Κείμενο: Μιχάλης Πιερής


Ο Ψαραντώνης (Αντώνης Ξυλούρης) είναι ένας από τους πιο γνωστούς κρητικούς λυράρηδες. Γεννήθηκε το 1942 στα Ανώγεια Μυλοποτάμου Ρεθύμνου Κρήτης και είναι αδελφός του Νίκου Ξυλούρη.

Ο ίδιος είναι μια ξεχωριστή μορφή της κρητικής μουσικής, διαθέτει μία φωνή με ιδιαίτερη χροιά και προσωπικό ύφος στο παίξιμο της λύρας και των άλλων παραδοσιακών οργάνων.

Έμαθε μουσική δίπλα στο μεγαλύτερο αδελφό του τον Νίκο από πολύ μικρός. Για πρώτη φορά έπαιξε σε γάμο σε ηλικία 13 ετών και πολύ γρήγορα απέκτησε φήμη παίζοντας σε γιορτές και πανηγύρια σε διάφορα μέρη και χωριά της Κρήτης.

Το 1964 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο 45 στροφών. Μέχρι σήμερα έχει εκπροσωπήσει πολλές φορές την Ελλάδα σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Πρώτη φορά πήρε μέρος σε φεστιβάλ το 1982 στην Κολωνία της Δυτικής Γερμανίας σε διοργάνωση του τηλεοπτικού καναλιού WDR. Το 1984 έπαιξε στο Βερολίνο, στις εκδηλώσεις για τα 750 χρόνια από την ίδρυση της πόλης, το 1989 στο "Journée des cinq continents" στη Ζυρίχη και το Άμστερνταμ, ενώ τον Ιούνιο του 1999 πάλι ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο φεστιβάλ Η Συνάντηση των Πέντε Ηπείρων στο Μαρτινί στην Ελβετία κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές.

Το 2005 παίζει για τα 20 χρόνια του World Music Institute στο Town Hall της Νέας Υόρκης, το 2007 στο φεστιβάλ ροκ μουσικής "All tomorrow's Parties" στο Μάινχεντ της Αγγλίας, η πρώτη ελληνική συμμετοχή σε αυτό το φεστιβάλ, και το 2009 για δεύτερη φορά στο ίδιο φεστιβάλ στο Σίδνεϊ και στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, το οποίο επιμελήθηκε ο Nick Cave.

Η λύρα του Ψαραντώνη εκτίθεται σήμερα στο "The World's first Global Musical Instrument Museum" στο Φοίνιξ της Αριζόνα των ΗΠΑ, όπου και προβάλλεται video με τον Ψαραντώνη να παίζει λύρα.

Δισκογραφία

  • 1973:ΚΡΗΤΙΚΙΑ ΞΑΣΤΕΡΙΑ
  • 1976:Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
  • 1976:ΠΗΓΕΣ
  • 1978:ΣΑΙΤΕΜΑΤΑ
  • 1982:ΑΝΑΣΤΟΡΗΜΑΤΑ
  • 1983:ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΜΟΥ
  • 1985:ΕΚΤΟΣ ΕΑΥΤΟΥ
  • 1986:ΝΑ ΚΑΜΩ ΘΕΛΩ ΤΑΡΑΧΗ
  • 1989:ΤΑ ΜΕΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΨΑΡΑΝΤΩΝΗ
  • 1990:ΑΠΟ ΦΛΟΓΕΣ Η ΚΡΗΤΗ ΖΩΣΜΕΝΗ
  • 1991:30 ΧΡΟΝΙΑ ΨΑΡΑΝΤΩΝΗΣ
  • 1991:ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑΣ
  • 1991:Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ
  • 1994:ΠΑΛΙΟ ΚΡΑΣΙ ΕΙΝ'Η ΣΚΕΨΗ ΜΟΥ
  • 1995:ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ
  • 1996:ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ
  • 1997:CRETAN MUSIC-THE WAY OF PSARANTONIS
  • 1998:ΝΟΓΩ
  • 1999:ΙΔΑΙΟΝ ΑΝΔΡΟ
  • 2000:ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ
  • 2000:ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • 2000:ΧΑΙΝΗΔΕΣ-Ο ΞΥΠΟΛΥΤΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ
  • 2001:ΝΙΚΟΣ ΚΥΠΟΥΡΓΟΣ-ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ
  • 2002:ΡΙΖΙΤΙΚΑ
  • 2002:ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΚΡΗΤΟΠΟΛΙΣ τεύχος 4:cd με συνέντευξη και ζωντανές ηχογραφήσεις
  • 2002:ΠΑΠΑ ΣΤΕΦΑΝΗΣ Ο ΝΙΚΑΣ-ΑΓΡΙΜΙ ΚΑΙ ΚΟΡΑΣΟ
  • 2004:ΨΑΡΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΙ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΗΣ-ΟΤΑΝ ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΤΡΑΓΟΥΔΩ
  • 2007:ΨΑΡΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ-ΑΝΘΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
  • 2007:ΝΑ'ΧΕΝ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΒΟΥΝΑ
  • 2008:ΠΑΡΑΠΟΝΟΥΜΑΙ ΜΙΑΣ ΨΥΧΗΣ
  • 2008:12 ΣΠΑΝΙΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ (περιοδικό Δίφωνο)
  • 2008:ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ

el.wikipedia.org


 

         

Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα νέα, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ


 

Ακολουθήστε μας....

facebook facebook twitter blogger linkedin digg myspace stumbleupon orkut buzz youtube tellafriend
Η επιχειρηματική.ενημερωτική.και πολιτιστική ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ενημέρωση,ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ρέθυμνο Οδηγός αγοράς νομού Ρεθύμνου,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,

 

help line2 el-GR   help line el-GR

νεος server