banner122  
Συντάχθηκε απο τον/την Εμμανουήλ Κ. Ακουμιανάκης    Τετάρτη, 06 Οκτώβριος 2010 14:00    PDF Εκτύπωση E-mail
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Νεα - Οι Απόψεις σας
Τελευταία Ενημέρωση ( Παρασκευή, 18 Φεβρουάριος 2011 17:53 )

Ψώνια. Μια αναγκαία και καθημερινή ασχολία. Μια αδήριτη ανάγκη. Μια κατάσταση εξισορρόπησης των οικονομικών παραγόντων. Έδαφος, εργασία και κεφάλαιο. Ανταλλακτική και παρασιτική οικονομία. Παραγωγικές και άλλες διαστάσεις. Χρήμα, προσφορά και ζήτηση εργασίας. Ανελαστικές και αδήριτες ανθρώπινες ανάγκες. Τροφή, στέγη, ένδυση, καύσιμα, υπόδυση. Ελαστικότερες δαπάνες θεωρούνται εκείνες της διασκέδασης, των ταξιδιών, της αγοράς ειδών πολυτελείας, πολυτελών αυτοκινήτων κ.α. Ας δούμε την ιδεατή λειτουργία μιας κρατικής οντότητας:

Οι καθημερινές αγορές των ειδών πρώτης ανάγκης επιβαρύνονται με Φόρο Προστιθέμενης Αξίας σε ποσοστό 9% και τα υπόλοιπα καταναλωτικά αγαθά με Φ.Π.Α. σε ποσοστό 19%. Αναφερόμαστε στην ελληνική περίπτωση γιατί αυτά τα ποσοστά διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Ο έμπορος εισπράττει τον αναλογούντα φόρο από τον πελάτη και τον αποδίδει στο κράτος. Το κράτος μέσω του Φ.Π.Α. και των άλλων άμεσων και έμμεσων φόρων, ασκεί κοινωνική πολιτική, συμβάλλει στην ασφάλεια και στην άμυνα της χώρας, εξυπηρετεί τους τόκους του δημόσιου χρέους, χτίζει έργα υποδομής, κατασκευάζει σχολικές αίθουσες και νοσοκομεία, πληρώνει μισθούς και συντάξεις και γενικά ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.
Στην πραγματική λειτουργία όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ανοιχτές ταμειακές μηχανές, πώληση αγαθών χωρίς απόδειξη, πλαστά και εικονικά τιμολόγια, παραποίηση φορολογικών στοιχείων, απουσία ή αδυναμία κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού, παζάρεμα τιμής μεταξύ εμπόρου και πελάτη με φόντο την ανοιχτή ταμειακή μηχανή και την απόδειξη που εξέχει από την πληκτρολόγηση που έγινε πριν δυο ώρες και προφανώς αφορούσε προηγούμενο πελάτη και μάλιστα για ένα ποσό υποπολλαπλάσιου ύψους της αγοράς που έκανε. Φυλαγμένες αποδείξεις, εμπορεύματα που μεταφέρονται χωρίς παραστατικά, ασυμφωνία ταμείου και αποδείξεων και μια έκδηλη κουτοπόνηρης υφής απορία από τον έμπορο στην περίπτωση που ο πελάτης απαιτήσει την έκδοση τιμολογίου ή απόδειξης.

Στη χώρα μας η φοροδιαφυγή υπολογίζεται σε 4 δισεκατομμύρια euro σε ετήσια βάση. Ο φόρος δεν είναι ένα «δουλικό χαράτσι» που αποδίδεται στο κράτος. Είναι υποχρέωση προς το κοινωνικό σύνολο. Μέσα στο κοινωνικό σύνολο εμπεριέχεται και εκείνος που φοροδιαφεύγει και ο πολίτης που έχει αυτό που ονομάζουμε «φορολογική συνείδηση».

Κάθε ευνομούμενη πολιτεία για την εκπλήρωση των σκοπών της και την τήρηση των οικονομικών υποχρεώσεών της, επιβάλλει φορολογία σε όλους τους πολίτες της. Είναι εκείνη η υποχρεωτική συνεισφορά το ύψος της οποίας καθορίζεται – ή πρέπει να καθορίζεται- ανάλογα με το εισόδημα και τους πόρους του κάθε φορολογούμενου πολίτη. Στο άρθρο 5 & 5 του Συντάγματος ορίζεται ρητά η παραπάνω υποχρέωση: «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους».

Σε μια χώρα που οι ταγοί της πρωτοπορούν στην απόκρυψη εισοδημάτων, στη χώρα που όσοι πληρώνουν φόρους χλευάζονται από τους φοροφυγάδες, στη χώρα που οι λογιστές αναλώνονται στο να αποδείξουν πως ο πελάτης τους δεν κέρδισε όσα εισέπραξε, στη χώρα που η πληρωμή φόρου δεν είναι αυτονόητη, πρέπει να υπάρξει αυστηρός και ουσιαστικός έλεγχος. Όχι μόνο από το κράτος αλλά από εμάς. Η φοροδιαφυγή χρειάζεται πάντα δύο.

Μην ψωνίζετε από εκείνους που έχουν μονίμως ανοιχτή την ταμειακή τους μηχανή. Μην μοιράζεστε μαζί τους το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Μην συναινείτε στην υποθήκευση της σύνταξής σας, στην αφαίμαξη του ασφαλιστικού σας ταμείου. Γιατί η κάθε απόδειξη που κόβεται είναι ένα φάρμακο, είναι μια σύνταξη, είναι ένα επίδομα, είναι το δικό μας σήμερα και το αύριο των παιδιών μας. Γιατί η άρνηση απόδοσης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, συνιστά Πράξη Αφαιρούμενης Αξίας από το μέλλον αυτού του τόπου. Ας πάψει επιτέλους η φοροδιαφυγή να αποτελεί τη μοναδική –ίσως- πνευματική αναζήτηση που αμείβεται σε αυτή τη χώρα.

Του Εμμανουήλ Κ. Ακουμιανάκη
Πολιτικού Επιστήμονα
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.


Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα νέα, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ


 

Εδώ μπορείτε να δημοσιεύετε τις απόψεις σας για όλα τα θέματα της επικαιρότητας που σας απασχολούν. Οι παρακάτω απόψεις είναι καθαρά προσωπικές και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν την ειδησεογραφική ομάδα .Ενημερώνουμε πως τα άρθρα που θα περιέχουν ύβρεις θα διαγράφονται αυτόματα. Αν θέλετε να προσθέσετε την απόψη σας πατήστε εδώ

Ακολουθήστε μας....

facebook facebook twitter blogger linkedin digg myspace stumbleupon orkut buzz youtube tellafriend
Η επιχειρηματική.ενημερωτική.και πολιτιστική ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ενημέρωση,ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ρέθυμνο Οδηγός αγοράς νομού Ρεθύμνου,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,

 

help line2 el-GR   help line el-GR

νεος server