banner122  
Συντάχθηκε απο τον/την Εμμανουήλ Κ. Ακουμιανάκης    Κυριακή, 12 Δεκέμβριος 2010 00:00    PDF Εκτύπωση E-mail
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ του Εμμανουήλ Κ. Ακουμιανάκη
Νεα - Οι Απόψεις σας
Τελευταία Ενημέρωση ( Παρασκευή, 18 Φεβρουάριος 2011 17:40 )

ενημέρωση,νέα,διασκέδαση,εστιατόρια,υπηρεσίες,μαγαζιά,ωράρια,εκδηλώσεις,ανακοινώσεις,πολιτική,οικονομία,πολιτισμός,Ρέθυμνο,ΡΕΘΥΜΝΟ,πόλη,διανυκετερεύοντα,τιμές,αγορά,ΝΕΑ,nea,επικαιρότητα,κρητική,ειδήσεις,ρεθεμνιωτικα,ρεθυμνο,ρεθεμνος,ΡΕΤΗΥΜΝΟ,ΡΕΤΗΙΜΝΟ,latest,news,επιθεώρηση,τοπικά,νεα,εξελίξεις,rethymno.RETHYMNO,RETHYMNON,«He has lost all hope of paradise, but he clings to the wider hope of eternal damnation»

 “Virginia Woolf”

 Έρχονται γιορτές. Είναι οι πρώτες που οι Νεοέλληνες πρέπει να ξεχάσουν όλα εκείνα που μέχρι πέρυσι τέτοιο καιρό ίσχυαν. Η οικονομική ευμάρεια και οι καταναλωτικές συνήθειες πολλών ανθρώπων στη χώρα μας αποτελούν πλέον μια γλυκιά, αλλά όχι και τόσο παλιά ανάμνηση. Σα να υπάρχει ένας αδιόρατος φόβος με τη μορφή λεπτής  σκόνης και αιωρείται στην ατμόσφαιρα.  Άλλωστε, συλλογικά και ατομικά όλοι κάτι φοβόμαστε. Τη χρεοκοπία, την απόλυση, το χωρισμό, την κατάρρευση της ζώνης του euro, μην πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας  ακόμα και τον ίδιο μας τον εαυτό πολλές φορές.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού μας έρχονται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες απόψεις για το συναίσθημα του φόβου. Το βιβλίο με τίτλο «Fear: The history of a political idea» του Αμερικανού πολιτικού επιστήμονα  και  συγγραφέα  Corey Robin, μοιάζει να αναφέρεται και στη σημερινή κατάσταση της χώρας παρόλο που γράφτηκε το 2004, όταν δηλαδή μεσουρανούσε «ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» και η διεθνής πολιτική υπαγορευόταν από το  φόβο για εκδήλωση τρομοκρατικών ενεργειών στις δυτικές χώρες.

Σήμερα τη σκυτάλη στην φοβική ατζέντα παίρνει ο «οικονομικός φόβος». Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σε επίπεδο στρατιωτικών δαπανών εγγράφουν υπέρογκα ποσά στον προϋπολογισμό, τα οποία αποτελούν για αυτές «ανελαστικές δαπάνες». Στην Ευρώπη οι πολιτικές ελίτ δεν αντέδρασαν  με την ίδια επάρκεια, ταχύτητα και αποφασιστικότητα στη χρηματοπιστωτική καθίζηση του 2008.  Η αντίδρασή τους δεν είχε ούτε κατά διάνοια την ίδια ένταση και πυγμή με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν στα χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Ανάλωσαν πολύ και πολύτιμο χρόνο μέχρι να συνειδητοποιήσουν τις επιπτώσεις του «κραχ» και σε κανένα βήμα της διαδικασίας  δεν ξόδεψαν αρκετά χρήματα για να αντισταθμίσουν τα προβλήματα που η κρίση προκάλεσε. Κριτικό λόγο σε αυτή την απραξία άρθρωσαν πολλοί και μεταξύ αυτών ο διάσημος Paul Krugman.  Πάνω σε αυτό το συλλογισμό βασίζεται το κεντρικό επιχείρημα του βιβλίου του συγγραφέα Corey Robin: αν δηλαδή ο φόβος είναι πολιτική κατασκευή, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι φόβοι είναι η γεννιούνται ίσοι. Προφανώς σε κάποιους φόβους δίδεται μεγαλύτερη βαρύτητα από ότι σε άλλους.

«Έχει χάσει κάθε ελπίδα του Παραδείσου, αλλά εμμένει στην ευρύτερη ελπίδα για αιώνια καταδίκη».  Με αυτό το απόφθεγμα της Virginia Woolf  διάλεξα να ξεκινήσω την στήλη μας σήμερα. Με το ίδιο ακριβώς ξεκινάει και ο Corey Robin την εισαγωγή του βιβλίου του.    Αναφέρεται στον κάθε ένα από εμάς που μπορεί να είναι ένας εν δυνάμει μάρτυρας, ένας καμικάζι, ένας βομβιστής αυτοκτονίας που δεν έχει τίποτε να χάσει.  Ο φόβος είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο πολιτικής χειραγώγησης. Είναι εκείνο το δηλητήριο που παραλύει τη δράση και την αντίσταση στην επέλαση των επιλογών οποιασδήποτε εξουσίας. Ο Robin υποστηρίζει ότι ο φόβος δεν είναι εποικοδομητικός.  Ισχυρίζεται ότι το σημείο εκκίνησης για να νικήσουμε τους φόβους μας, είναι η διανοητική και ηθική κληρονομιά της Αριστεράς, η έμφαση στην ισότητα, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην κοινωνική δικαιοσύνη. Ο φόβος γίνεται καθοριστικός παράγοντας στη δημόσια ζωή, όταν δεν υπάρχει τίποτε άλλο να μας παρακινήσει σε δράση.  Όσο δυναμώνουν τα κοινωνικά κινήματα, η λαϊκή απαίτηση για ελευθερία και ισονομία, τόσο λιγότερο επιρρεπείς γινόμαστε στην πολιτική του φόβου.

«Για ασφάλεια κυκλωθήκαμε με τείχη και γίνανε τα τείχη φυλακή μας». Ο Κώστας Ουράνης αποδεικνύεται προφητικός, λίαν επίκαιρος και εκπληκτικά διαχρονικός. Ο συλλογικός φόβος ερεθίζει το αγελαίο ένστικτο και τείνει να προκαλεί το μένος εναντίον αυτών που δεν αποτελούν μέρος της αγέλης. Σήμερα που παγώνουν τα πάντα, που στομώνουν τα μαχαίρια της οργής, που αστοχούν τα τόξα του θυμού και που τα σπαθιά της απόγνωσης σκίζουν τον αέρα ας αναρωτηθούμε όλοι, αν αξίζει να πεθάνουμε όρθιοι ή να πεθάνουμε από το φόβο μας. Η μάχη έτσι κι αλλιώς θα δοθεί. Γιατί πάντα αυτός που αποφεύγει τη μάχη είναι σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα θα τη δώσει. Και συνήθως στο τέλος η μάχη χάνεται. Καλές γιορτές σε όλους. Και να ξέρετε ότι χρειάζεται πολλή εγκράτεια, περισσότερη υπομονή και πολλά όνειρα στο λευκό χειμωνιάτικο καμβά της ζωής. Ένα καμβά που εμείς αποφασίσαμε να λερώσουμε. Γιατί τη ζωή μας εν λευκώ σε κανέναν δε την χαρίζουμε…. 

ενημέρωση,νέα,διασκέδαση,εστιατόρια,υπηρεσίες,μαγαζιά,ωράρια,εκδηλώσεις,ανακοινώσεις,πολιτική,οικονομία,πολιτισμός,Ρέθυμνο,ΡΕΘΥΜΝΟ,πόλη,διανυκετερεύοντα,τιμές,αγορά,ΝΕΑ,nea,επικαιρότητα,κρητική,ειδήσεις,ρεθεμνιωτικα,ρεθυμνο,ρεθεμνος,ΡΕΤΗΥΜΝΟ,ΡΕΤΗΙΜΝΟ,latest,news,επιθεώρηση,τοπικά,νεα,εξελίξεις,rethymno.RETHYMNO,RETHYMNON,κείμενα: του Εμμανουήλ Κ. Ακουμιανάκη
Πολιτικού Επιστήμονα  E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

.


Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα νέα, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ


 

Εδώ μπορείτε να δημοσιεύετε τις απόψεις σας για όλα τα θέματα της επικαιρότητας που σας απασχολούν. Οι παρακάτω απόψεις είναι καθαρά προσωπικές και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν την ειδησεογραφική ομάδα .Ενημερώνουμε πως τα άρθρα που θα περιέχουν ύβρεις θα διαγράφονται αυτόματα. Αν θέλετε να προσθέσετε την απόψη σας πατήστε εδώ

Ακολουθήστε μας....

facebook facebook twitter blogger linkedin digg myspace stumbleupon orkut buzz youtube tellafriend
Η επιχειρηματική.ενημερωτική.και πολιτιστική ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ενημέρωση,ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ρέθυμνο Οδηγός αγοράς νομού Ρεθύμνου,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,

 

help line2 el-GR   help line el-GR

νεος server