banner122  
Συντάχθηκε απο τον/την Εμμανουήλ Κ. Ακουμιανάκης    Δευτέρα, 07 Νοέμβριος 2011 22:11    PDF Εκτύπωση E-mail
‘’CONDITIO SINE QUA NON’’ τoυ Εμμανουήλ Ακουμιανάκη
Νεα - Οι Απόψεις σας
Τελευταία Ενημέρωση ( Δευτέρα, 07 Νοέμβριος 2011 22:29 )

CONDITIO SINE QUA NON,oikonomeia,anergia,politiki-lrisi-ellada,ακουμινακης,μανωλης,Toυ Εμμανουήλ Ακουμιανάκη Ικανή και αναγκαία συνθήκη. Εκ των ων ουκ άνευ. Συνθήκη επιβίωσης και συνέχισης από διαφορετική αφετηρία με προοπτική και χωρίς δυνατότητα και δικαίωμα αβελτηρίας. Μέτρα και ημίμετρα. Θεραπείες σοκ με ελάχιστες πιθανότητες ανάταξης. Απορρύθμιση αντί μεταρρύθμισης. Εκτόπιση αντί μετατόπισης. Αγκύλωση σε παλιές πρακτικές. Φόροι ανυπόφοροι. Πολίτες στα πρόθυρα της παράκρουσης. Υπηρεσίες και φορείς σε κατάψυξη.

Τρομοκρατία της δόσης. Αναμονή της επίδοσης. Απουσία της απόδοσης. Κούρεμα και ξύρισμα. Εσμός και δανεισμός. Ανασφαλείς υπάλληλοι προσπαθούν να κατευνάσουν το μένος εξαγριωμένων πολιτών. Μια εύφλεκτη κοινωνική ύλη με απροσδιόριστη γόμωση.  Και ο Αννίβας με τη δάδα στο χέρι προ των πυλών της ελληνικής κοινωνικής πυριτιδαποθήκης.

Οι ιστορικές αναδρομές είναι διδακτικές και ενδιαφέρουσες όταν στερούνται σκοπιμότητας για να δικαιολογήσουν πολιτικές αποφάσεις. Αν ανατρέξουμε σε παρόμοιες καταστάσεις σαν αυτή που ζούμε, θα διαπιστώσουμε ότι τα μείγματα πολιτικής που χρησιμοποιήθηκαν και πέτυχαν,  ήταν διαφορετικά σε σχέση με το σημερινό. 

Για παράδειγμα, είναι γεγονός ότι το οικονομικό κραχ του 1929,  οδήγησε στη μεγαλύτερη ύφεση της δεκαετίας του ’30.  Το «New Deal», η Νέα Συμφωνία,  ανακοινώθηκε από τον Franklin Roosevelt στον εναρκτήριο λόγο του το 1933. Ο πρωταρχικός στόχος του ήταν να βάλει τον κόσμο να δουλέψει. Ξεκίνησε ένα πρόγραμμα δημοσίων έργων για να υπάρξουν θέσεις εργασίας.

Παρά το γεγονός ότι, η οικονομική ύφεση κράτησε μέχρι το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, η απασχόληση κράτησε ζωντανή την αμερικανική κοινωνία μετά το σοκ της οικονομικής κατάρρευσης του 1929. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι τα ελλείμματα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αυξήθηκαν υπέρογκα εξαιτίας αυτής της πολιτικής. Όμως η άνθηση της πολεμικής βιομηχανίας κατά τη διάρκεια του 2ου  Παγκόσμιου Πολέμου και τα μετέπειτα σχέδια οικονομικής ανασυγκρότησης της κατεστραμμένης Ευρώπης, ήρθαν να καλύψουν τα ελλείμματα και τα χρέη και να ανατάξουν την αμερικανική οικονομία.

 Ο κρίσιμος χρόνος είχε περάσει σχεδόν αναίμακτα για τους Αμερικανούς. Μόλις «πέρασαν τον κάβο», επανήλθαν για να ξεπληρώσουν όσα δανείστηκαν και άρχισαν να παράγουν πλεόνασμα πλούτου.

Θα σκεφτεί κάποιος ότι η Ελλάδα δεν είναι Αμερική. Προφανώς δεν είναι. Όμως η τρομοκρατία της δόσης λόγω έλλειψης της ποθητής -από τους δανειστές- επίδοσης στα οικονομικά μας, έχει γίνει πολιτικός τραγέλαφος.

Για να πάρουμε μια δόση πρέπει να αποδείξουμε ότι θα είμαστε υπάκουα και πειθήνια στρατιωτάκια στα όποια κελεύσματα των δανειστών μας. Συνθήκη επιβίωσης  η υπακοή και η έμπρακτη συμμόρφωση στις απαιτήσεις τους, χωρίς να υπολογίζεται η όποια κοινωνική παραμόρφωση.  Σύγχρονα δράματα πολιτικής υποταγής στο όνομα του καθήκοντος και δακρύβρεχτες αποφάσεις που οδηγούν στην κοινωνική καταβαράθρωση. Κοστούμια που είναι στενά και κοντά κι όμως αναγκαστικά φοριούνται από τους ιθύνοντες. Άχαροι ρόλοι που δεν ταιριάζουν στους πρωταγωνιστές τους. Νομικές εμπλοκές που εύκολα ή δύσκολα ξεπερνιούνται. Μόνιμοι έφεδροι και έφεδροι μόνιμοι. Η εφεδρεία της μονιμότητας και η μονιμότητα της εφεδρείας. Μια έξωθεν αντίληψη ότι είμαστε ένα κράτος παρίας.


Καταντήσαμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια ένας  κακός συγγενής, που ο δεσμός αίματος μας ωθεί να τον βοηθούμε, όσο κι αν ντρεπόμαστε για εκείνον. Αυτή η ένωση κρατών δεν διαπνέεται από αλληλεγγύη.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση στη σημερινή της κατάσταση ούτε ευρωπαϊκή είναι, ούτε ένωση αποτελεί. Βιώνουμε τα σκληρά και ανάλγητα μέτρα που λαμβάνονται και τις δραματικές επιπτώσεις τους στην κοινωνία. Συγκρινόμαστε με τα παραδείγματα της Αργεντινής, της Ρωσίας, της Πολωνίας, της Βολιβίας. Ενσαρκώνουμε  τις συνταγές των νεοφιλελεύθερων της Σχολής του Σικάγου και τις πολιτικές μείωσης του κοινωνικού κράτους και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Δικαιώνουμε τον Milton Friedman και ανεχόμαστε το αδιάφορο σφύριγμα των τραπεζιτών της Lehman Brothers, της Goldman Sachs και της City Bank. Επιβραβεύουμε την αναλγησία εκείνων των τραπεζικών ομίλων που, λίγο πριν την κρίση,  μοίρασαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ως bonus στα «golden boys» τους.


Συνθήκη εθνικής επιβίωσης. Έλλειψη μιας νέας αφήγησης. Κρίση των κανόνων της ηθικής που συνοψίζεται στην βαρυσήμαντη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος επισήμανε ότι τα βάρη δεν θα πρέπει να τα πληρώσουν μόνο οι αδύναμοι. Η συνταγή εφαρμογής συγκεκριμένων οικονομικών μέτρων εντός ολίγου χρόνου και μη λαμβανομένου υπόψη του πολιτικού κόστους, μπορεί να φαίνεται αποτελεσματική, αλλά εδρεύει σε σαθρό έδαφος διότι στερείται νομιμοποίησης.

Η συσσώρευση πολιτικού κεφαλαίου είναι δύσκολη και μακροχρόνια διαδικασία για έναν πολιτικό οργανισμό. Σε αυτή τη διαδικασία παίζει σημαντικό ρόλο η οργανωμένη πολιτική παρουσία του κόμματος-φορέα και η αντιστοιχία λόγων και έργων.

Το ξόδεμα όμως του πολιτικού κεφαλαίου μοιάζει με το ξόδεμα των χρημάτων. Και τα δύο ξοδέματα αποτελούν μια απίστευτα εύκολη υπόθεση.

Η επίδειξη υπευθυνότητας έχει και όρια, ειδικά όταν αυτή λαμβάνει χώρα σε ασφυκτικά στενά οικονομικά περιθώρια. Η επίκληση του πατριωτικού καθήκοντος δεν έχει αξία, όταν τελείται υπό το κράτος του εκβιασμού και της απειλής.

Γιατί περί αυτού πρόκειται. Και επιπλέον κανένας δεν μπορεί να δώσει εγγυήσεις για ότι επίκειται. Η χρηστή πολιτική διακυβέρνηση πρεσβεύει ότι  για να καταλάβεις απόλυτα τη φύση ενός λαού πρέπει να είσαι Ηγέτης του, αλλά και για να καταλάβεις τη φύση του Ηγέτη πρέπει να είσαι άνθρωπος του λαού. Και σε εξαιρετικά δύσκολους καιρούς η συλλογική συνείδηση πρέπει να αφυπνισθεί και να μην προστρέχουμε σε ατομικιστικού τύπου αντιλήψεις και δόγματα του τύπου «ύφεση είναι όταν ο γείτονας χάσει τη δουλειά του, κρίση είναι όταν εσύ χάσεις τη δουλειά σου».

CONDITIO SINE QUA NON,oikonomeia,anergia,politiki-lrisi-ellada,ακουμινακης,μανωλης,Toυ Εμμανουήλ Ακουμιανάκη τoυ Εμμανουήλ Ακουμιανάκη  Πολιτικού Επιστήμονα   E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 


Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα νέα, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ


 

Εδώ μπορείτε να δημοσιεύετε τις απόψεις σας για όλα τα θέματα της επικαιρότητας που σας απασχολούν. Οι παρακάτω απόψεις είναι καθαρά προσωπικές και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν την ειδησεογραφική ομάδα .Ενημερώνουμε πως τα άρθρα που θα περιέχουν ύβρεις θα διαγράφονται αυτόματα. Αν θέλετε να προσθέσετε την απόψη σας πατήστε εδώ

Ακολουθήστε μας....

facebook facebook twitter blogger linkedin digg myspace stumbleupon orkut buzz youtube tellafriend
Η επιχειρηματική.ενημερωτική.και πολιτιστική ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ενημέρωση,ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ρέθυμνο Οδηγός αγοράς νομού Ρεθύμνου,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,

 

help line2 el-GR   help line el-GR

νεος server