banner122  
Συντάχθηκε απο τον/την Εμμανουήλ Κ. Ακουμιανάκης    Παρασκευή, 14 Οκτώβριος 2011 11:41    PDF Εκτύπωση E-mail
2002-2011: H ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
Νεα - Ελλάδα
Τελευταία Ενημέρωση ( Παρασκευή, 14 Οκτώβριος 2011 12:23 )

Σίγουρα οι περισσότεροι θυμόμαστε, ότι το euro αντικατέστησε τη δραχμή το 2001 και οι συναλλαγές σε φυσική μορφή νομίσματος άρχισαν την Πρωτοχρονιά του 2002. Η ουσιαστική μετάβαση είχε γίνει από το 1999, αλλά τα τρία πρώτα χρόνια το euro υπήρξε ως νόμισμα μόνο σε λογιστική μορφή. Το ενιαίο νόμισμα τέθηκε σε κυκλοφορία, ταυτόχρονα σε δώδεκα χώρες και αντικατέστησε τα εθνικά τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα των χωρών αυτών. Σήμερα είναι το επίσημο νόμισμα σε δεκαεπτά από τα είκοσι επτά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία απαρτίζουν την Ευρωζώνη. Μέλη της Ευρωζώνης σήμερα είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Φιλανδία και φυσικά η Ελλάδα.


Όλες οι παραπάνω χώρες εισήλθαν σε μια καινούρια νομισματική κατάσταση, την οποία άλλες αφομοίωσαν σχετικά εύκολα, άλλες δυσκολότερα και κάποιες με μεγάλη δυσκολία και τεράστιο κόστος. Σήμερα θα ασχοληθώ με τη χώρα μας και θα προσπαθήσω να αναλύσω την πορεία της από το «θρίαμβο» της εισόδου στην ζώνη του euro μέχρι το σημερινό δράμα της επικείμενης οικονομικής κατάρρευσης. Θα αποπειραθώ να κάνω μια σύγκριση της ισοτιμίας και της αγοραστικής δύναμης του πάλαι ποτέ εθνικού και του σημερινού κοινού νομίσματος.


Ξεκινώντας από το μικρότερο κέρμα της μιας δραχμής σε σχέση με το μικρότερο κέρμα του euro, δηλαδή του ενός λεπτού (one cent) παρατηρούμε ότι η μια δραχμή μετατράπηκε σε 0,293 λεπτά ή το ένα λεπτό μετατράπηκε σε 3,4 δραχμές περίπου. Πηγαίνοντας στο μικρότερο εθνικό χαρτονόμισμα των πενήντα δραχμών διαπιστώνουμε ότι η αξία του μεταφράζεται σε 14,67 λεπτά. Δηλαδή το πενηντάρικο της δραχμής έγινε άμεσα 15 λεπτά του euro, κέρματα τα οποία ντρεπόμαστε να πάρουμε ως ρέστα και πολύ περισσότερο να τα αφήσουμε ως φιλοδώρημα. Το μεγαλύτερο κέρμα του euro, αυτό των 2 euro πήρε τη θέση τεσσάρων χαρτονομισμάτων της δραχμής: ενός πεντακοσάρικου, δύο εκατοστάρικων και ενός πενηντάρικου..!!  Για να μην σας κουράσω με συγκρίσεις, θα αναφερθώ στα δύο μεγαλύτερα χαρτονομίσματα δραχμής και euro, προκειμένου να καταδείξω την ακρίβεια και το «βαθμό σκληρότητας» του ενιαίου νομίσματος. Το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα της δραχμής -το δεκαχίλιαρο-  μεταφράστηκε σε 29,35 euro και το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα του euro -το πεντακοσάρικο- αποτιμήθηκε σε 170.375 δραχμές..!!! Δηλαδή δεκαεπτά ολόκληρα δεκαχίλιαρα, εκατόν εβδομήντα χιλιάδες ελληνικές δραχμές,  δεν αρκούσαν για να «αγοράσουμε» ένα πεντακοσάρικο του euro..!!! Όλως τυχαίως και τα δύο συγκρινόμενα χαρτονομίσματα (ήταν και) είναι μωβ χρώματος.  


Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν ως νόμισμα το δολάριο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το μικρότερό τους χαρτονόμισμα είναι το μονοδόλαρο (1$). Η ψυχολογία του Αμερικανού καταναλωτή καθίσταται με αυτό τον τρόπο συγκρατημένη, όσον αφορά το ξόδεμα των χρημάτων και την υπερκατανάλωση αγαθών.  Αντίθετα η ευρωπαϊκή υποτίμηση των εθνικών χαρτονομισμάτων, επέφερε στους Ευρωπαίους και ειδικά στους Έλληνες, μια άκριτη καταναλωτική ροπή προς πάσης φύσεως αγαθά, άσχετα αν αυτά τους ήταν χρήσιμα και αναγκαία. Με τον τρόπο αυτό ο εσωτερικός δανεισμός αυξήθηκε και το δημόσιο χρέος διογκώθηκε. Η επηρμένη πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η απουσία νομισματικής πολιτικής από τις κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή και τα τραγικά λάθη της τελευταίας διετίας, διέκοψαν την ευφορία και την επίπλαστη ευημερία του «εύκολου πλαστικού χρήματος». Το σκληρό και ακριβό euro στέρησε τη χώρα από το πλεονέκτημα της φθηνής και ανταγωνιστικής οικονομίας με αποτέλεσμα μέσα σε μια δεκαετία οι επενδύσεις να συρρικνωθούν και ο τουρισμός να υποστεί αισθητή μείωση. Το κακό είναι ότι, ελάχιστοι πλέον πιστεύουν πως αρκούν οι θυσίες του λαού για να σβηστεί το χρέος της χώρας. Και κάποιες φορές, η αναμονή της συμφοράς καθίσταται πιο ανυπόφορη από τη συμφορά την ίδια.  


Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα νέα, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ


 

Ακολουθήστε μας....

facebook facebook twitter blogger linkedin digg myspace stumbleupon orkut buzz youtube tellafriend
Η επιχειρηματική.ενημερωτική.και πολιτιστική ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ενημέρωση,ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ρέθυμνο Οδηγός αγοράς νομού Ρεθύμνου,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,

 

help line2 el-GR   help line el-GR

νεος server