banner122  
Δευτέρα, 07 Φεβρουάριος 2011 11:02    PDF Εκτύπωση E-mail
Εξασθενές χρώμιο στο νερό: τα συμπεράσματα της Συνδιάσκεψης
Νεα - Περιβάλλον
Τελευταία Ενημέρωση ( Δευτέρα, 07 Φεβρουάριος 2011 11:12 )

Στο ευρύτερο πλαίσιο υλοποίησης του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της περιοχής του Ασωπού, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μέσω της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διοργάνωσε διεθνή συνδιάσκεψη στις 15 Ιανουαρίου 2011 στην Αθήνα για την εξέταση όλων των πτυχών που σχετίζονται με την παρουσία του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό. Η συνδιάσκεψη υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς η προστασία και διαχείριση των Υδατικών Πόρων είναι ένας από τους βασικούς άξονες προτεραιότητας του προγράμματος.

 

Στη συνδιάσκεψη, συμμετείχαν κορυφαίοι επιστήμονες και αξιωματούχοι από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελλάδα, και εξετάσθηκαν θέματα που σχετίζονται με την χημικές μεταβολές και τις πηγές του εξασθενούς χρωμίου στο νερό, παρουσιάσθηκαν οι πιο πρόσφατες τοξικολογικές και επιδημιολογικές ελληνικές και διεθνείς μελέτες για τις επιπτώσεις του εξασθενούς χρωμίου στην υγεία, και τέλος συζητήθηκε η διεθνής νομοθετική εμπειρία σχετικά με τη δυνατότητα θέσπισης διακριτών ορίων για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό.

 

Στην εναρκτήρια ομιλία της η Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Τίνα Μπιρμπίλη επεσήμανε τη σημασία της συνδιάσκεψης και αναφέρθηκε στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Προστασίας του Ασωπού. Ειδικότερα, τόνισε ότι η, σε αξιόλογες συγκεντρώσεις, παρουσία εξασθενούς χρωμίου στα υπόγεια νερά της περιοχής του Ασωπού, επιβάλλει την εφαρμογή της αρχής της προφύλαξης και την κατά προτεραιότητα εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών πόσιμου νερού για τους κατοίκους. Παράλληλα έθεσε το θέμα της απουσίας, εξειδικευμένων για το εξασθενές χρώμιο ορίων και αναφέρθηκε στον προβληματισμό που υπάρχει σε διεθνές επίπεδο ως προς τη σκοπιμότητα και πρακτική δυνατότητα υιοθέτησης αυτοτελών για το εξασθενές χρώμιο ορίων στο πόσιμο νερό. Κλείνοντας, διατύπωσε την πεποίθηση ότι η συνδιάσκεψη δίνει το έναυσμα για ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ εξειδικευμένων επιστημόνων υψηλού επιπέδου που θα οδηγήσει σε συμπεράσματα χρήσιμα όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για τη διεθνή κοινότητα.

 

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Πανταζοπούλου αναφέρθηκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου για την εξασφάλιση πόσιμου νερού κατάλληλης ποιότητας και τις σε σχέση με αυτό νομοθετικές ρυθμίσεις, επισημαίνοντας ότι οι προτάσεις για αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου θα πρέπει να στηρίζονται σε έγκυρα επιστημονικά δεδομένα. Και πρόσθεσε ότι η συνδιάσκεψη, με την παρουσία διακεκριμένων εκπροσώπων της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή.

 

Στην εισηγητική του παρουσίαση ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης έθεσε το πλαίσιο της συνάντησης και συνόψισε την διαθέσιμη γνώση ως προς τις πηγές και τη γεωγραφική κατανομή του χρωμίου, τις δυνητικές του επιπτώσεις, τα επιχειρήματα που αποτελούν το υπόβαθρο για την υφιστάμενη νομοθεσία σε διεθνές επίπεδο αλλά και τα πρόσφατα επιδημιολογικά και τοξικολογικά δεδομένα που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό και συνιστούν επαρκή λόγο για μια προσπάθεια αναθεώρησης του νομοθετικού πλαισίου

 

Στη συνέχεια έλαβαν τον λόγο και παρουσίασαν τις διάφορες πλευρές του προβλήματος ο κ. Alan Stone, καθηγητής Υδατικής Χημείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ, ο Δρ. John Izbicki της Υπηρεσίας Γεωλογικών Μελετών των ΗΠΑ (United States Geological Survey, USGS), o κ. Παναγιώτης Μητρόπουλος, πρόεδρος του ΙΓΜΕ και καθηγητής Γεωχημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η κα Βασιλική Καραούλη, διευθύντρια Υγειονομικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η κα Πουλή εκ μέρους της κα Μαργαρίτας Καραβασίλη, Ειδικής Γραμματέα της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, ο κ. Mitchell Cohen, καθηγητής Περιβαλλοντικής Ιατρικής του New York University των ΗΠΑ, η Δρ. Nathalie Arnich της Γαλλικής Υπηρεσίας Τροφίμων, Περιβάλλοντος, και Ασφάλειας της Υγείας στον Εργασιακό Χώρο (ANSES), η κα Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δρ. Kurt Straif, επικεφαλής των Μονογραφιών της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), ο Δρ. Christopher Portier, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Υγείας και της Υπηρεσίας Καταγραφής Τοξικών Ουσιών και Ασθενειών του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ, ο κ. Δημήτριος Τριχόπουλος, καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Harvard, o Δρ. George Alexeeff, διευθυντής Επιστημονικών Υποθέσεων της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας (Environmental Protection Agency, EPA) της Καλιφόρνιας, και η Δρ. Adriana Hulsmann, σύμβουλος της ΕΕ για την Πολιτική στο Πόσιμο Νερό. Η συνάντηση έκλεισε με διαλογική συζήτηση στην οποία παρουσιάστηκαν τα κύρια συμπεράσματα, τα οποία μπορεί να συνοψισθούν ως εξής:

 

Η παρουσία τόσο του εξασθενούς όσο και του τρισθενούς χρωμίου στο υδάτινο περιβάλλον μπορεί να οφείλεται και σε γεωλογικούς σχηματισμούς (π.χ. οφιολιθικά πετρώματα). Στη Ευρώπη εκτεταμένη παρουσία τέτοιων σχηματισμών παρατηρείται μεταξύ άλλων στην Ελλάδα, στην Αλβανία και στην Ιταλία. Η παρουσία εξασθενούς χρωμίου σε αξιόλογες συγκεντρώσεις μπορεί να συνδέεται, αλλά όχι αναγκαστικά, με την απόρριψη βιομηχανικών αποβλήτων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά ότι η Υπηρεσία Γεωλογικών Μελετών των ΗΠΑ (USGS) έχει αναπτύξει τεχνικές διαχωρισμού της φυσικής και ανθρωπογενούς προέλευσης του εξασθενούς χρωμίου, καθώς και μεθόδους μέτρησης του εξασθενούς χρωμίου στο πεδίο σε χαμηλές συγκεντρώσεις που φτάνουν τα 0.05 μg/lt, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

Διαπιστώθηκε ότι η οξειδο-αναγωγική συμπεριφορά το χρωμίου στο υδάτινο περιβάλλον (αναγωγή του εξασθενούς σε τρισθενές και οξείδωση του τρισθενούς σε εξασθενές) είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και εξαρτώμενη από τη συνεργιστική δράση και άλλων ρυπαντών βιομηχανικής ή γεωργικής προέλευσης. Η μελέτη των πολύπλοκων αυτών διεργασιών είναι αναγκαία προκειμένου να εξηγηθεί η συχνά παρατηρούμενη σταθερότητα του εξασθενούς χρωμίου παρά τη διαδεδομένη εντύπωση ότι στην εξασθενή του μορφή το χρώμιο είναι ασταθές. Ιδιαίτερα πολύπλοκη είναι επίσης η δίαιτα του χρωμίου στον ανθρώπινο οργανισμό, με συνέπεια να υπάρχουν επαρκείς λόγοι για να αμφισβητηθεί η επικρατούσα άποψη περί ολικής αναγωγής του εξασθενούς χρωμίου κατά την κατάποσή και μετέπειτα κυκλοφορία του στον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Παρά τις εγγενείς αδυναμίες και ασάφειες των επιδημιολογικών και τοξικολογικών ερευνών, για τις οποίες έγινε εκτενής αναφορά, φαίνεται ότι έχουν συγκεντρωθεί αρκετές ενδείξεις που να υποδεικνύουν ότι το εξασθενές χρώμιο μπορεί να είναι καρκινογόνο και με την κατάποση. Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC, International Agency for Research on Cancer) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO, World Health Organization) παρουσίασε τη συνολική εκτίμηση για το εξασθενές χρώμιο, η οποία περιέχεται στον υπό δημοσίευση τόμο 100 των Μονογραφιών της IARC, ο οποίος κάνει ανασκόπηση των καρκινογόνων ουσιών. Η εκτίμηση του IARC είναι ότι χημικές ενώσεις που περιέχουν εξασθενές χρώμιο είναι καρκινογόνες για τον άνθρωπο.

 

Εν όψει των ανωτέρω κρίθηκε ότι είναι βάσιμες οι απόψεις που υποστηρίζουν την αναγκαιότητα αναθεώρησης της νομοθεσίας για το πόσιμο νερό και της θέσπισης αυτόνομων ορίων για το εξασθενές χρώμιο. Υπήρξε συμφωνία μεταξύ των ομιλητών ότι τα υπάρχοντα διεθνή όρια για το ολικό χρώμιο, τα οποία είναι 100 μg/lt στις ΗΠΑ (EPA), 50 μg/lt στην ΕΕ (Οδηγία για το Πόσιμο Νερό), και επίσης 50 μg/lt από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), δεν είναι βέβαιο ότι εγγυώνται την προστασία της δημόσιας υγείας. Η σύμβουλος της ΕΕ δεσμεύθηκε να ευαισθητοποιήσει τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. και κάλεσε την Ελλάδα, σε συνεργασία με άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, να αναλάβει πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή.

 

Εκτεταμένη αναφορά έγινε στις ενέργειες που προωθούνται στις ΗΠΑ και στην Καλιφόρνια ειδικότερα. Ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην φιλοσοφία του Κέντρου σύμφωνα με την οποία τα όρια στο πόσιμο νερό πρέπει να αντικατοπτρίζουν και την ηλικία και ευαισθησία διαφόρων ομάδων του πληθυσμού που εκτίθενται σε καρκινογόνες ουσίες. Με βάση τη λογική αυτή, η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) της Καλιφόρνιας έχει πρόσφατα προτείνει τη θέσπιση αυτόνομων και αυστηρών ορίων για το εξασθενές χρώμιο. Η πρόσφατη έκθεση της Υπηρεσίας, τον Δεκέμβριο του 2010, προτείνει ως Στόχο για τη Δημόσια Υγεία (Public Health Goal) το όριο των 0.02 μg/lt για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό. Το όριο αυτό υπολογίζεται με βάση τη «μία στο εκατομμύριο» επικινδυνότητα, δηλαδή εάν ένα εκατομμύριο άνθρωποι πιούν επί 70 έτη πόσιμο νερό με αυτή τη συγκέντρωση σε εξασθενές χρώμιο, τότε αναμένεται να προκύψει μια επιπλέον περίπτωση καρκίνου σε αυτό τον πληθυσμό από έκθεση στο εξασθενές χρώμιο. Φυσικά από όλους αναγνωρίστηκε ότι ο στόχος αυτός των 0.02 mg/l σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν έχει νόημα να ταυτιστεί με το όριο στο πόσιμο νερό, το οποίο μπορεί, καθώς αναφέρεται σε επιτρεπόμενη και όχι διαχρονική συγκέντρωση, να είναι τάξεις μεγέθους μεγαλύτερο ενώ ταυτόχρονα παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια.

 

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν όχι μόνο να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις τόσο στην Καλιφόρνια όσο και στις ΗΠΑ αλλά και να συνεχίσουν τη συνεργασία που ξεκίνησε στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης. Παράλληλα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόθεση της εκπροσώπου της ΕΕ να θέσει το θέμα σε Κοινοτικό επίπεδο και δήλωσαν την ετοιμότητά τους να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες.

econews.gr


Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα νέα, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ


 

Σοκαριστική πρόβλεπση για φονικό σεισμό στην Ελλάδα

News image

  Στις σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, που μελλοντικά δεν αποκλείεται να βιώσουν τις καταστροφικές συνέπειες φονικών σεισμών της τάξης των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ανήκει η Ελλάδα, σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα «Le Monde»! Στο άρθρο που φέρει τον τίτλο «Des Seismes Sans Precedent Historique Sont Possibles En Europe: Σεισμοί χωρίς ιστορικό προηγούμενο είναι πιθανοί στην Ευρώπη» φιλοξενούνται οι πρώτοι χάρτες με τις σεισμογενείς περιοχές όλης της Ευρώπης, όπως αυτοί δημιουργήθηκαν από πενήντα επιστήμονες, μεταξύ των οποίων διακεκριμένοι σεισμολόγο... Περισσότερα

Το Ψάρι Ανκίστρους του Αμαζονίου στα νερά της λίμνης της Καστοριάς

News image

Από τον μακρινό Αμαζόνιο στην Καστοριά βρέθηκε ένα περίεργο ψάρι, το οποίο πιθανότατα άφησε ελεύθερο στη λίμνη κάποιος ιδιώτης που το είχε στο ενυδρείο του. Το ασυνήθιστο, για τα νερά της λίμνης της Καστοριάς, ψάρι εντοπίστηκε από επαγγελματία ψαρά και αμέσως ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές. Είναι γένους Ανκίστρους (Ancistrus) έχει μήκος 26,5 εκατοστά και βάρος 144 γραμμάρια. «Δεν είναι σωστό, με βάση τη νομοθεσία, αλλά και για λόγους περιβαλλοντικής συνείδησης να αφήνεις ελεύθερα στο υδάτινο περιβάλλον τέτοιου είδους ψάρια γιατί μπορεί να αλλοιώσουν το υδάτινο οικοσύστημα», δήλωσε στο ΑΜΠ... Περισσότερα

Η εξαφάνιση των μελισσών?

News image

Το πρωτοφανές φαινόμενο που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το περασμένο φθινόπωρο έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον αλλά και την έντονη ανησυχία των επιστημόνων. Σε πολλές χώρες του πλανήτη, μεγάλοι πληθυσμοί μελισσών εξαφανίζονται μυστηριωδώς. Οι μέλισσες φεύγουν από τα μελίσσια τους και δεν επιστρέφουν ποτέ! Τα μελίσσια αδειάζουν, η παραγωγή μελιού παγκοσμίως έχει μειωθεί ενώ οι βιολόγοι δεν μπορούν να εξηγήσουν το φαινόμενο, καθώς δεν βρίσκουν πουθενά νεκρές μέλισσες για να τις μελετήσουν. Ήδη στην Αμερική υπάρχουν αναφορές για εξαφάνιση μέχρι και 70% των μελισσοσμηνών,ενώ παρόμοιες αν... Περισσότερα

Χανιά: Σε χειρουργική επέμβαση θα υποβληθεί νεογέννητος Κρητικός αίγαγρος

News image

Με χειρουργική επέμβαση, από καθηγητή της Κτηνιατρικής σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Κρητικός αίγαγρος «Θοδωρής» που έχει υποστεί ολική ρήξη χιαστών. Όπως γνωστοποίησε σήμερα η διεύθυνση Δασών Χανίων, ο αίγαγρος «Θοδωρής» μεταφέρεται σήμερα, με πτήση ειδικού αεροσκάφους της Aegean, στη Θεσσαλονίκη από όπου θα παραληφθεί από το Δασαρχείο της πόλης για να μεταφερθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου θα γίνει η επέμβαση. Στην ανακοίνωση της διεύθυνσης Δασών Χανίων αναφέρεται: «Η υπηρεσία μας γνωστοποιεί ότι σχεδόν ένα μή... Περισσότερα

Εξυπνότερες από τα νήπια οι κότες – Έρευνα

News image

Ευφυέστερες απ’ ό,τι νομίζαμε είναι οι κότες, σύμφωνα με νέα έρευνα που υποστηρίζει ότι τα παρεξηγημένα πτηνά έχουν αυτοέλεγχο, ενώ καταλαβαίνουν από αριθμητική και βασική δομική μηχανική. Οι ερευνητές μάλιστα τονίζουν ότι οι κότες είναι εξυπνότερες από τα νήπια, αφού έχουν ικανότητες που εκείνα αναπτύσσουν σε ηλικία τεσσάρων ετών. Σε δηλώσεις της η Christine Nicol, καθηγήτρια για την ευημερία των ζώων στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, τόνισε ότι είναι λάθος να θεωρούμε ότι οι κότες είναι «χαζές». «Αντίθετα, τα πτηνά έχουν κρυφές ικανότητες», προσέθεσε η ερευνήτρια παραθέτοντας στοιχεία επιστη... Περισσότερα

H κάθε μέρα να είναι Παγκόσμια Ημέρα για την προστασία του Περιβάλλοντος.

News image

 Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος τιμάται στις 5 Ιουνίου κάθε έτους. Η καθιέρωσή της έχει σκοπό να υπενθυμίζει στους πολίτες του κόσμου τον άρρηκτο δεσμό που έχει ο άνθρωπος με τη φύση, επισημαίνοντας αλλά και αναγνωρίζοντας την τεράστια υποβάθμιση, αλλοίωση και καταστροφή που έχει υποστεί το φυσικό περιβάλλον ιδιαίτερα κατά τον 20ο και 21ο αιώνα. Όμως, δεν αρκεί μία μέρα το χρόνο για να μας υπενθυμίσει ότι δε ζούμε μόνοι μας στη φύση και ότι πρέπει να σεβόμαστε οτιδήποτε μας περιβάλλει. Με προσωπική και συλλογική προσπάθεια και κυρίως με υπευθυνότητα, θα πρέ... Περισσότερα

Μετέωρα: Ένας τόπος ενέργειας

News image

  Μετέωρα. Ένα μαγευτικό βραχόδασος στην καρδιά των Βαλκανίων, που προσελκύει έντονα την προσοχή κάθε επισκέπτη. Οι παράδοξοι και μοναδικοί στον κόσμο σχηματισμοί μοιάζουν να λαξεύτηκαν από ανθρώπινο χέρι. Κι όμως, η διάταξή τους και η θέση τους αποτελούν φυσική γεωλογική εξέλιξη. Η φυσική τους χωροθεσία αποτελεί έναν μοναδικό τόπο δύναμης που τις τελευταίες δεκαετίες ανοίγει τις πύλες του και αρχίζει να λειτουργεί ξανά καθώς επιτυγχάνεται μία φυσιολογική διέγερση συγκεκριμένων εκπομπών και δονήσεων που τυχαία ή συμπτωματικά συμβάλλουν στην «καθαριότητα» και την «ενεργοποίηση» του τόπου... Περισσότερα

Πορτοκαλί Συναγερμός-Μαγνητική καταιγίδα απειλεί την Ελλάδα

News image

 Σε κατάσταση επιφυλακής έχουν τεθεί οι επιστήμονες, αλλά και οι αρμόδιες αρχές για τη μεγάλη μαγνητική καταιγίδα που αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα μας στα τέλη Μαΐου, πιθανότατα από τις 28-31 του μήνα. Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, ενώ έρευνες καταδεικνύουν ότι το φαινόμενο επηρεάζει και την ανθρώπινη συμπεριφορά και υγεία. Μιλώντας σε καθημερινή εφημερίδα ο επιστημονικός συνεργάτης του Δημόκριτου, Νίκος Κατσαρός τόνισε ότι η γεωμαγνητική καταιγίδα αναμένεται να λάβει χώρα πιθανότατα στις 28 Μαΐου, ενώ για την Ελλάδα έχει σημάνει «πορτοκαλί σ... Περισσότερα

Η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενής

News image

Η συντριπτική πλειονότητα των επιστημόνων του πλανήτη, σε ποσοστό 97,1%, συμφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενής, δηλαδή προκαλείται από τις διάφορες ρυπογόνες ανθρώπινες δραστηριότητες (βιομηχανία, μεταφορές κ.α.). Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής μελέτης, η οποία για πρώτη φορά αξιολόγησε όλη την έως τώρα σχετική επιστημονική έρευνα, δηλαδή πάνω από 4.000 ακαδημαϊκές εργασίες που έχουν δημοσιευτεί κατά την τελευταία 20ετία. Η μελέτη, με επικεφαλής τον Τζον Κουκ του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών "Env... Περισσότερα

Νέα στοιχεία για το νερό της Γης και της Σελήνης.

News image

Το νερό στο εσωτερικό της Γης και της Σελήνης φαίνεται πως έχει κοινή προέλευση, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις των επιστημόνων. Η νέα μελέτη, δείχνει ότι η Γη είχε αρκετό νερό για να «χαρίσει» και στον δορυφόρο της. Παραμένει, όμως, ερωτηματικό πού βρήκε η πρωτο-Γη το δικό της αρχικό νερό και κατά πόσο το πήρε από αστεροειδείς και κομήτες ή αν εξαρχής γεννήθηκε με αυτό στα σπλάχνα της, καθώς οι επιστήμονες παραδέχονται ότι ακόμα δεν έχουν την οριστική απάντηση. Τα νέα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στο περιοδικό «Science» με επικεφαλής τον γεωχημικό Αλμπέρτο Σάαλ του πανεπιστημίου Μπράουν των ΗΠΑ... Περισσότερα

next
prev

Ακολουθήστε μας....

facebook facebook twitter blogger linkedin digg myspace stumbleupon orkut buzz youtube tellafriend
Η επιχειρηματική.ενημερωτική.και πολιτιστική ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ενημέρωση,ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ρέθυμνο Οδηγός αγοράς νομού Ρεθύμνου,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,

 

help line2 el-GR   help line el-GR

νεος server