banner122  
Συντάχθηκε απο τον/την Εμμανουήλ Κ. Ακουμιανάκης    Τρίτη, 09 Αύγουστος 2011 12:24    PDF Εκτύπωση E-mail
Ο εμπρησμός ως επάγγελμα
Νεα - Ρέθυμνο
Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 09 Αύγουστος 2011 13:59 )

 Toυ Εμμανουήλ Ακουμιανάκη

Σας παραξενεύει ο τίτλος, είμαι σίγουρος.  Μερικές φορές είναι πιο δύσκολο για κάποιον να τιτλοφορήσει ένα άρθρο από το να το γράψει. Για αυτό το λόγο, ο τίτλος μπαίνει τελευταίος, αν και πάντα τίθεται ως επικεφαλίδα. Είναι αλήθεια ότι πρέπει να συμβεί κάτι συνταρακτικό για να αφυπνιστούμε. Ερχόμαστε μετά και κλαίμε πάνω από το τοπίο της απόλυτης καταστροφής. Εξαγγέλλουμε μέτρα και πολιτικές που σπάνια υλοποιούνται. Ευχόμαστε κάθε φορά να είναι η τελευταία φορά. Και τελικά αποδεικνύεται ότι είμαστε αδύναμοι να αλλάξουμε τη ρότα των γεγονότων προς μια θετικότερη για όλους κατεύθυνση.


Θα ακολουθήσω την πεπατημένη σήμερα  φίλοι και αγαπητοί αναγνώστες. Θα πάρω αφορμή από την πρόσφατη πυρκαγιά που έπληξε τα νότια του Νομού μας, δηλαδή το τμήμα του πρώην Δήμου Λάμπης του νεοσύστατου Δήμου του Αγίου Βασιλείου.

Μιας περιοχής που επανειλημμένα έχει πληγεί από καταστροφικές πυρκαγιές με ολέθρια αποτελέσματα. Ενός  τόπου που εκδηλώνονται με μεγάλη συχνότητα και διάρκεια  ακραία καιρικά φαινόμενα και κατά κόρον πνέουν ισχυροί άνεμοι που ευνοούν την εξάπλωση των πυρκαγιών και εξανεμίζουν την όποια  πιθανότητα αποτελεσματικής ανάσχεσης. Ενός τομέα του Νομού Ρεθύμνου, όπου ο συνδυασμός ακραίων καιρικών φαινομένων και εγκληματικών ενεργειών δίνει πυρκαγιές μεγάλης έντασης και έκτασης, σαν την πυρκαγιά της προπερασμένης Πέμπτης. Μιας γεωγραφικής έκτασης, της οποίας μικρές μειοψηφίες κατοίκων ρέπουν προς τον παρασιτισμό και την εύκολη απαίτηση αποζημίωσης, θεωρώντας ότι τα χρήματα μπορούν να αντικαταστήσουν την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Μιας πολύπαθης πρώην επαρχίας με αναμφισβήτητη θετική συμβολή στην πορεία του Νομού, την οποία ορισμένοι κάτοικοί της δεν σέβονται, διαπράττοντας εμπρησμό όχι μόνο στο ανάγλυφό της, αλλά και στην ιστορική μνήμη των κατοίκων της.


Έχουμε από τη μια πλευρά τη φωτιά και από την άλλη το νερό. Το κακό και το καλό. Από την πλευρά των «κακών», έχουμε τους εμπρηστές, τα αποτσίγαρα, τα βραχυκυκλώματα του ηλεκτρικού δικτύου και τις τυχαίες αιτίες. Με αυτή τη σειρά. Από την άλλη πλευρά, αυτή των δυνάμεων του καλού έχουμε τις δυνάμεις πυρόσβεσης, το ανθρώπινο δυναμικό, τα οχήματα, τα εναέρια μέσα, τους πολίτες και τους φορείς που συνδράμουν. Ζητούμενο αποτελεί πάντα, το ποια πλευρά θα νικήσει. Συνήθως, η μάχη με την φωτιά είναι άνιση. Και πάντα στο τέλος η πυρκαγιά σβήνει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Μπορεί να σβήσει έγκαιρα, αν η επέμβαση γίνει στα αρχικά στάδια εκδήλωσής της. Μπορεί να αφανίσει τα πάντα στο διάβα της, αν δεν γίνει σωστή εκτίμηση των διαφόρων συντελεστών της.


Κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον η φύση θα εκδικηθεί. Θα υπάρξει ερημοποίηση, αύξηση της θερμοκρασίας, δυσμενής  αλλαγή στο μικροκλίμα της περιοχής.

Τα πλαστικά όνειρα των κρατικών αποζημιώσεων, κάποτε θα σταματήσουν. Τα τρία χιλιάρικα ανά παροχή ύδρευσης του 2007 και οι παχυλές αποζημιώσεις της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, θα αποτελούν μια ευχάριστη ανάμνηση. Όταν ο καπνός διαλύσει και η στάχτη κατακαθίσει, όταν οι βροχές του χειμώνα θα παρασύρουν τα αποκαΐδια προς τη θάλασσα, τότε όλοι πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Αν ο εμπρησμός σταματήσει να είναι έγκλημα και γίνει επάγγελμα, τότε όλοι έχουμε ένα βάρος στους ώμους μας, ένα πυκνό σύννεφο καπνού που μας πνίγει. Η εικόνα του μαύρου και του γκρίζου μας πηγαίνει σε μια κατάσταση απόλυτης ομοιομορφίας: της άνευ διακρίσεων ισοπέδωσης. Έτσι, αισθάνονται όλοι ίσοι σε μια χαοτική κατάσταση,  σε ένα τοπίο βαθιάς θλίψης, απόλυτου χάους και μαύρης απόγνωσης. Αυτό θέλουμε;

 


Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα νέα, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ


 

Ακολουθήστε μας....

facebook facebook twitter blogger linkedin digg myspace stumbleupon orkut buzz youtube tellafriend
Η επιχειρηματική.ενημερωτική.και πολιτιστική ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ενημέρωση,ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ρέθυμνο Οδηγός αγοράς νομού Ρεθύμνου,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,

 

help line2 el-GR   help line el-GR

νεος server