banner122  
Συντάχθηκε απο τον/την Εμμανουήλ Κ. Ακουμιανάκης    Δευτέρα, 12 Σεπτέμβριος 2011 13:57    PDF Εκτύπωση E-mail
''ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ''
Νεα - Ρέθυμνο
Τελευταία Ενημέρωση ( Δευτέρα, 12 Σεπτέμβριος 2011 13:59 )

Ρέθυμνο, Κρήτης, Ενημερωτική, πύλη, ρεθυμνο, νομού ρεθύμνου, κρήτης, Ειδήσεις, Νέα, Ενημέρωση, Ρεθύμνης, Επικαιρότητα, Γεγονότα, Φωτογραφίες, Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου, χανίων, ηρακλείου, τοπικά, rethymno, kriti, enhmerwsh, topika, rethimno, rethimnou, eishseis, nea, epikaira, ρεπορτάζ, reportaz, ρεθυμνιωτών, rethimniwtwnΤου Μανώλη Ακουμιανάκη

Την περασμένη Τετάρτη αργά το απόγευμα, στο Δημοτικό Κοιμητήριο στα Τρία Μοναστήρια, υπήρχε πολύς κόσμος. Άνθρωποι που έχουν την ανάγκη να βρεθούν κοντά σε αγαπημένα πρόσωπα που έχουν χαθεί, να καθαρίσουν τα μνήματά τους, να θυμιατίσουν και να βάλουν λάδι στα καντήλια τους. Άνθρωποι πονεμένοι που έχουν την ανάγκη να «συνομιλήσουν» με εκείνους που έφυγαν, να κλάψουν, να εξωτερικεύσουν τον πόνο και την οδύνη τους και να εκφράσουν με το δικό του τρόπο ο καθένας το πένθος του. Άνθρωποι που τιμούν τους νεκρούς τους, άνθρωποι που πραγματικά πονούν, συγγενείς που ματώνουν, γονείς που πονάνε, χαροκαμένοι συγγενείς που το αίσθημα της απώλειας του αγαπημένου τους προσώπου, τους οδηγεί στην τελευταία κατοικία του για να νιώσουν λίγη ηρεμία και γαλήνη.

Στη βόρεια πλευρά του Δημοτικού Κοιμητηρίου λάμβανε χώρα μια αταίριαστη διαδικασία, που θεωρώ ότι αποτελεί προσβολή στη μνήμη των νεκρών και προκαλεί επιπλέον στενοχώρια και θλίψη στους συγγενείς που προσέρχονται στο χώρο του Κοιμητηρίου: Δύο απορριμματοφόρα του Δήμου ανεβασμένα στην εξέδρα που οδηγεί σε ένα σιλό, με αναμμένες τις μηχανές να ξεφορτώνουν σκουπίδια. Μια έντονη δυσοσμία από τα σκουπίδια, που λόγω του ελαφρού βόρειου ανέμου προκαλούσε τη δυσφορία των επισκεπτών του νεκροταφείου. Ένας ιδιαίτερα ενοχλητικός θόρυβος από τους κάδους που χτυπούσαν κατά την εκφόρτωση. Φωνές και βοή από τους οδηγούς, για να κάνουν κουμάντο ο ένας στον άλλον. Διαμαρτυρίες και αρνητικά σχόλια από τους επισκέπτες. Αυτή η διαδικασία κράτησε περισσότερο από μια ώρα και σταμάτησε την ώρα που άρχισε να σκοτεινιάζει με την αποχώρηση των απορριμματοφόρων. Η ησυχία επανήλθε στο χώρο του κοιμητηρίου και με την έλευση της νύχτας αποχώρησαν οι επισκέπτες, που μετά την επίσκεψη στο δικό τους άνθρωπο που «έφυγε», φώτισαν για λίγο τη σκοτεινιά της ψυχής τους.

Η καθαριότητα μιας πόλης -σαν αυτή που ζούμε- είναι σοβαρό θέμα και σχετίζεται άμεσα με τη δημόσια υγεία. Προφανώς, το ωράριο των υπηρεσιών καθαριότητας δεν μπορεί να προσαρμοστεί σε ώρες λειτουργίας γραφείου. Αναρωτιέμαι όμως, αν η Δημοτική Αρχή έχει τη δυνατότητα απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων αυτών, από το χώρο πλησίον του Δημοτικού Κοιμητηρίου, σε κάποιο άλλο κατάλληλο χώρο που θα επιλεχθεί. Νομίζω ότι είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο. Μέχρι τότε, η φόρτωση και εκφόρτωση των απορριμμάτων μπορεί να γίνεται μέχρι το μεσημέρι, με δεδομένο ότι οι επισκέπτες προσέρχονται στο Κοιμητήριο κατά τις απογευματινές ώρες. Γνωρίζοντας την ευαισθησία των δημοτικών αρχόντων, θεωρώ βέβαιο ότι θα δρομολογηθεί μια λύση που θα σέβεται την ιερότητα του χώρου και θα λάβει σοβαρά υπόψη την αδυναμία συνύπαρξης διαφορετικών και αταίριαστων δραστηριοτήτων και χρήσεων στον ίδιο χώρο. Το Προεδρικό Διάταγμα 1128/1980 - όπως τροποποιήθηκε και ισχύει - θέτει σαφείς περιορισμούς στην ίδρυση κοιμητηρίων και στους περιορισμούς της δόμησης γύρω από αυτά. Μια φύτευση δένδρων και μια ανάπλαση με δημιουργία χώρων πράσινου, στο χώρο της σημερινής διαχείρισης των απορριμμάτων θα ήταν μια άριστη επιλογή. Ο σεβασμός στον ανθρώπινο πόνο, η ανάγκη ησυχίας των επισκεπτών και η ασυμβατότητα των χρήσεων, επιβάλλει κάτι τέτοιο. Άλλωστε, ο σεβασμός στους νεκρούς και στο πένθος των ζωντανών είναι πανάρχαιο δείγμα πολιτισμού και αποτελεί κριτήριο ευαισθησίας κάθε κοινωνίας.


Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα νέα, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ


 

Ακολουθήστε μας....

facebook facebook twitter blogger linkedin digg myspace stumbleupon orkut buzz youtube tellafriend
Η επιχειρηματική.ενημερωτική.και πολιτιστική ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ενημέρωση,ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ρέθυμνο Οδηγός αγοράς νομού Ρεθύμνου,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,

 

help line2 el-GR   help line el-GR

νεος server