banner122  
Συντάχθηκε απο τον/την Εμμανουήλ Κ. Ακουμιανάκης    Τρίτη, 01 Νοέμβριος 2011 11:56    PDF Εκτύπωση E-mail
Κότες και Δημοψηφίσματα
Νεα - Ρέθυμνο
Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 01 Νοέμβριος 2011 12:01 )

«Το παιχνίδι της κότας» (chicken game) αποτελεί ένα ισχυρό μοντέλο σύγκρουσης  δύο παικτών και εντάσσεται στη «Θεωρία Παιγνίων», μάθημα που διδάσκεται στις Σχολές Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών στα περισσότερα Πανεπιστήμια της υφηλίου. Μπορούμε να το συναντήσουμε και με την ονομασία «hawk-dove game»: παιχνίδι γερακιού-περιστεριού» ή «snowdrift game»: παιχνίδι χιονοστιβάδας». Η αρχή του παιχνιδιού είναι ότι, ενώ κάθε παίκτης προτιμά να μην υποκύψει στις απαιτήσεις του άλλου, το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα επέρχεται όταν και οι δύο παίκτες δεν υποχωρούν, δηλαδή όταν επιδεικνύουν αδιάλλακτη στάση.


Στην ταινία του 1955 «Επαναστάτης χωρίς αιτία» με τον θρυλικό James Dean και τη Natalie Wood, υπάρχει μια σκηνή με δυο οδηγούς, οι οποίοι με τα αυτοκίνητά τους αναπτύσσουν ταχύτητα παράλληλα με πορεία προς το γκρεμό.  Όποιος ανοίξει την πόρτα του αυτοκινήτου και πεταχτεί έξω, σώζει τη ζωή του, αλλά χάνει το παιχνίδι.  Το παιχνίδι αυτό παίζεται και με οδηγούς που κινούνται  σε αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή κινείται ο ένας εναντίον του άλλου σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης. Η ταχύτητα των οχημάτων είναι τέτοια που σε περίπτωση σύγκρουσης, οι πιθανότητες επιβίωσης τους είναι απειροελάχιστες. Δηλαδή, αν κανένας δεν στρίψει για να αποφύγει τον άλλο, επέρχεται το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα, ήτοι ο θάνατος των δύο «μονομάχων». Όποιος φοβηθεί και στρίψει πριν τη σύγκρουση, γίνεται ο  φοβητσιάρης, δηλαδή «η κότα». Αυτό είναι το «chicken game». Στην αδιαλλαξία και οι δύο παίκτες «κερδίζουν», αλλά χάνουν τη ζωή τους. Στη στραβοτιμονιά ένας χάνει, κι ο άλλος κερδίζει. Ο ένας εξαρτάται  σε μεγάλο βαθμό από τις διαθέσεις του άλλου, η αδιαλλαξία πληρώνεται ακριβά και η υποχωρητικότητα τιμωρείται με την ετικέτα της «κότας». Σε κάθε περίπτωση όμως, η έλλειψη ορθολογισμού και η κλιμάκωση της σύγκρουσης επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα.


Στην ελληνική πολιτική σκηνή οι δυο βασικοί παίκτες, δηλαδή ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης έχουν εμπλακεί σε ένα παρόμοιο παιχνίδι. Κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις με γρήγορα αυτοκίνητα και δανεική βενζίνη στη λογική της μετωπικής σύγκρουσης. Ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας της χώρας εμφανίζεται προβληματισμένος να παρακολουθεί την αναμέτρηση.  Κανένας από τους δύο παίκτες δεν είναι διατεθειμένος να στρίψει για να αποφύγει την σύγκρουση, το «crash». Η χώρα οδηγείται στην καταστροφή και οι πολίτες παρακολουθούν με αγωνία. Νομίζουν και οι δύο παίκτες ότι η αδιαλλαξία τους θα επιβραβευτεί. Θεωρούν ότι κανένας δεν πρέπει να γίνει «κότα». Έχουν και οι δύο το πόδι κολλημένο στο γκάζι και μονολογούν «ότι θέλει ας γίνει».

Σαν «οργισμένοι έφηβοι» σε παλιά αμερικανική ταινία. Σαν παιδιά που τα θέλουν όλα. Σαν εγωιστές, σαν επιλήσμονες, σαν ειδήμονες. Σαν αγέλαστοι άνθρωποι χωρίς αισθήσεις που γυαλίζουν τα ασημικά εν μέσω σαρωτικού βομβαρδισμού. Την ώρα που η κοινή λογική εκλείπει και η ψυχραιμία έχει πάει περίπατο,  η χώρα μπαίνει σε μια οδυνηρή περίοδο αλλαγών που γίνονται εσπευσμένα τώρα, επειδή δεν έγιναν ορθολογικά τότε που έπρεπε να γίνουν.


Σε ένα παίγνιο μηδενικού αθροίσματος μεταξύ δύο παικτών ό ένας έχει να κερδίσει όσα ακριβώς χάνει ο άλλος και αντίστροφα. Σε ένα παίγνιο όμως μη μηδενικού αθροίσματος, το αποτέλεσμα μπορεί να έχει θετικό ή αρνητικό άθροισμα, δηλαδή ό ένας παίκτης μπορεί να κερδίσει περισσότερα από όσα θα χάσει ο άλλος, η να βγουν και οι δυο κερδισμένοι ή και οι δύο να χάσουν. Σε ένα παίγνιο συνεργασίας και οι δύο μπορεί να ωφεληθούν, ενώ σε ένα παίγνιο πολέμου, μπορεί και οι δύο να υποστούν βαριές απώλειες. Σήμερα το μοναδικό παίγνιο που μπορούν οι δύο πρωταγωνιστές να «παίξουν», έστω και την ύστατη ώρα,  είναι αυτό της συνεργασίας. Στη χώρα δεν αξίζει και δεν πρέπει κάτι διαφορετικό. Είναι υποχρεωμένοι να «ζήσουν» μαζί, διαφορετικά θα βουλιάξουν μαζί. Δεν μας ενδιαφέρει αν θα σώσουν την παρτίδα για δικό τους λογαριασμό.

Το ζητούμενο είναι να σωθεί η πατρίδα από την κατάρρευση. Δεν μας ενδιαφέρει αν μια πιθανή συνεργασία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας σημάνει το τέλος της μεταπολίτευσης. Στο κάτω-κάτω με ένα δημοψήφισμα άρχισε η μεταπολίτευση. Ένα άλλο ίσως να σημάνει το τέλος της. Είναι κοινά παραδεκτό ότι οι μεταπολιτευτικές επιλογές των εκάστοτε κυβερνώντων έφεραν τη χώρα στο σημερινό σημείο. Σήμερα, η ιδρυτική πράξη ενός νέου τρόπου διακυβέρνησης φέρει  από κάτω τις υπογραφές των εταίρων μας και στη μέση τη στρογγυλή σφραγίδα της ανάγκης.

Η καρέκλα του καπετάνιου και το πηδάλιο σε ένα καράβι που βουλιάζει δεν προσδίδουν κανένα κύρος στον κάτοχό τους. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι μια θέση που κανείς δεν θα ήθελε. Στη φουρτούνα αδειάζεις έρμα. Δεν προσθέτεις βάρος καλώντας την κοινωνία να ανέβει πάνω στον «Τιτανικό». Επομένως πρέπει άμεσα να υπάρξει συνεργασία. Γιατί αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον. Γιατί οτιδήποτε άλλο οδηγεί τη χώρα στον αφανισμό.  Κανείς  δεν έχει αυτό το δικαίωμα. Κι επιπρόσθετα έχω τη γνώμη πως, όσοι σήμερα έχουν φροντίσει για  τη «σωτηρία» μας, θα έπρεπε να μας είχαν ρωτήσει πολύ νωρίτερα σχετικά με τον τρόπο που θα επιθυμούσαμε να σωθούμε. Χρήσιμο επίσης θα ήταν να θυμηθούμε πως και ο εξοστρακισμός του Κλεισθένη, στην αρχική του μορφή ξεκίνησε ως μέσο προστασίας του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Με την κοινωνία στα «κεραμίδια», με την πολιτική τάξη να βάλλεται πανταχόθεν, με την ανεργία κοντά στο 20%, και την κοινωνική αγανάκτηση να συσσωρεύεται, εμείς θα μετράμε όστρακα στην αυγή του σωτηρίου έτους 2012. Για να δούμε αν τα «ναι», θα είναι περισσότερα από τα «όχι». Την ώρα που όλη η Ευρώπη θα μας κοιτάζει. Σε ένα σημείο που ο πολιτικός χρόνος έχει τελειώσει, δεν μπορούμε να πετάμε το μπαλάκι αλλού. Χρειάζεται ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.  Εκτός κι αν οι εξελίξεις μας προφτάσουν.   


Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα νέα, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ


 

Ακολουθήστε μας....

facebook facebook twitter blogger linkedin digg myspace stumbleupon orkut buzz youtube tellafriend
Η επιχειρηματική.ενημερωτική.και πολιτιστική ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ενημέρωση,ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ρέθυμνο Οδηγός αγοράς νομού Ρεθύμνου,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,

 

help line2 el-GR   help line el-GR

νεος server