banner122  
Δευτέρα, 07 Φεβρουάριος 2011 11:48    PDF Εκτύπωση E-mail
Τα ενεργειακά ροφήματα μπορεί να είναι επικίνδυνα
Νεα - Υγεία
Τελευταία Ενημέρωση ( Δευτέρα, 07 Φεβρουάριος 2011 11:50 )

Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου Οδηγός Αγοράς Ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο.Τα ενεργειακά ροφήματα, μπορεί να είναι δημοφιλή όμως, όπως προκύπτει από μελέτη, το καθένα από αυτά ενδέχεται να περιέχει περισσότερη καφεϊνη από ό,τι ένα φλιτζάνι καφέ. Επιπλέον, η ποσότητα αυτή της καφεϊνης μπορεί σε συνδυασμό με άλλα συστατικά, όπως είναι το αλκοόλ, να είναι επικίνδυνη.

"Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ένα κοινό ενεργειακό ρόφημα μπορεί να περιέχει μέχρι ένα τέταρτο φλιτζανιού ζάχαρης και περισσότερη καφεϊνη απ΄ό,τι ένα φλυτζάνι δυνατού καφέ", εξηγεί ο Τζον Χίγκινς της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Τέξας, στο Χιούστον, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Mayo Clinic Proceedings.

Η περιεκτικότητα καφεϊνης στα ενεργειακά ροφήματα ποικίλλει: από 70 ως 200 μιλιγκράμ ανά περίπου 450 γραμμάρια.

Εν συγκρίσει, ένα φλυτζάνι που περιέχει περίπου 230 γραμμάρια καφέ μπορεί να περιέχει από 40 ως 150 μιλιγκράμ καφεϊνης ανάλογα με το πώς είναι παρασκευασμένος.

Ακόμη πιο σημαντική είναι -όπως δήλωσε ο Χίγκινς στο Reuters Health- η αλληλεπίδραση της καφεϊνης με τα συστατικά που δεν αναφέρονται συχνά στη συσκευασία, όπως το φυτικό διεγερτικό γκουαρανά, το αμινοξύ ταυρίνη και άλλα βότανα, βιταμίνες και μέταλλα.

Αυτό που εμπνέει ανησυχία είναι πώς μία τέτοια αλληλεπίδραση μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, ακόμη και την ψυχική κατάσταση, ειδικά όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, μαζί με αλκοόλ ή από αθλητές. Ο Χίγκινς και οι συνεργάτες του επεξεργάστηκαν τα στοιχεία από την ιατρική βιβλιογραφία σχετικά με τα ενεργειακά ροφήματα και τα συστατικά τους κατά το διάστημα 1976-2010 και διαπίστωσαν ότι υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία καταγεγραμμένα που να αφορούν τις επιδράσεις τους.

Ορισμένες μικρής κλίμακας μελέτες, συχνά με αντικείμενο σωματικά δραστήριους νέους ανθρώπους, έχουν δείξει ότι τα ροφήματα αυτά μπορεί να αυξήσουν την πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Όμως οι αποδείξεις για πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία αυτού που το κατανάλωσε, όπως εμφράγματα, κρίσεις επιληψίας, ακόμη και θάνατος, δεν είναι καταγεγραμμένες, έγραψαν οι επιστήμονες. Στη Νορβηγία, τη Δανία και τη Γαλλία απαγορεύτηκαν οι πωλήσεις του Red Bull μετά από τη δημοσιοποίηση μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια κι έδειξε ότι "όταν κατανάλωσαν ταυρίνη επέδειξαν περίεργη συμπεριφορά, με συμπτώματα, μεταξύ άλλων, άγχους και αυτο-ακρωτηριασμό". Τα ενεργειακά ροφήματα συχνά χρησιμοποιούνται από αθλητές για "επιπλέον ενέργεια".

Αλλά ο Χίγκινς και η ομάδα του παρατήρησαν ότι ανάλογα με το πώς η καφεΐνη και κάποια άλλα συστατικά επηρεάζουν τον οργανισμό, υπάρχει κίνδυνος τα ενεργειακά ροφήματα να προκαλέσουν σοβαρή αφυδάτωση σε όσους τα καταναλώνουν. "Η πιθανότητα αφυδάτωσης και αυξημένης πίεσης καθιστά προτιμότερη την κατανάλωση νερού ή κάποιου ροφήματος για αθλητές, με χαμηλό βαθμό οκτανίων, που περιέχει ηλεκτρολύτες, κάποια μέταλλα και υδρογονάνθρακες", πρόσθεσε ο ίδιος.

Οσοι δεν είναι αθλητές, δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από ένα την ημέρα, να μην το αναμειγνύουν με αλκοόλ και να πίνουν πολύ νερό μετά τη σωματική άσκηση. Οσοι έχουν υπέρταση δεν πρέπει να τα καταναλώνουν καθόλου και όσοι έχουν προβλήματα υγείας, όπως καρδιακά νοσήματα, να συμβουλεύονται τον γιατρό τους προηγουμένως.

ΑΠΕ ΜΠΕ


Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα νέα, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας εδώ


 

Ακολουθήστε μας....

facebook facebook twitter blogger linkedin digg myspace stumbleupon orkut buzz youtube tellafriend
Η επιχειρηματική.ενημερωτική.και πολιτιστική ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ενημέρωση,ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ρέθυμνο Οδηγός αγοράς νομού Ρεθύμνου,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,

 

help line2 el-GR   help line el-GR

νεος server