Το ανώτατο όριο για ανάληψη μετρητών ορίζεται στα 300 ευρώ την ημέρα ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα - Δεν παρουσιάζονται εμφανή προβλήματα - «Θέσεις μάχης» από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία

Ανοιξαν οι τράπεζες στην Κύπρο, ανοικτές έως τις 6μμ - €5 δισ.μεταφέρθηκαν αεροπορικώς

 

Ανοιξαν στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης οι τράπεζες στην Κύπρο, οι οποίες θα παραμείνουν ανοιχτές για το κοινό έως τις 6 το απόγευμα. Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν σχηματιστεί ουρές πριν το άνοιγμά τους λλά ήταν κατώτερες του αναμενομένου. 

Για κάθε ενδεχόμενο σε επιφυλακή βρίσκεται από το πρωί η κυπριακή Αστυνομία.

«Σήμερα ζούμε το μεγάλο στοίχημα από την ώρα που θα ανοίξουν οι τράπεζες» δήλωσε στο Mega το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Συγκοινωνιών Τ.Μητσόπουλος. Ο ίδιος ζήτησε από τους καταθέτες ψυχραιμία.

Περιορισμοί στην λειτουργία των τραπεζών


Τα τραπεζικά ιδρύματα στην Κύπρο θα ανοίξουν την Πέμπτη και θα εξυπηρετούν το κοινό από τις 12:00 ως τις 6:00 το απόγευμα, αλλά με αυστηρούς περιορισμούς στις συναλλαγές και στην κίνηση των κεφαλαίων, όπως ορίζεται στο διάταγμα περί επιβολής περιοστικών μέτρων στις συναλλαγές που εκδόθηκε την Τετάρτη το απόγευμα. 

Το ανώτατο όριο για ανάληψη μετρητών ορίζεται στα 300 ευρώ την ημέρα, ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα, ή το ισόποσο σε ξένο συνάλλαγμα, βάσει του διατάγματος που θα έχει ισχύ τέσσερις ημέρες.

Ειδικότερα, τα τραπεζικά ιδρύματα στην Κύπρο θα ανοίξουν στις 9:00 το πρωί της Πέμπτης, αλλά η εξυπηρέτηση του κοινού θα αρχίσει στις 12:00 και θα διαρκέσει ως τις 6:00 το απόγευμα, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και του υπουργού Οικονομικών.

Η εξυπηρέτηση του κοινού θα ξεκινήσει τρεις ώρες μετά το άνοιγμα των καταστημάτων, καθώς όπως αναφέρει το κυπριακό 24h.com.cy θα πρέπει πρώτα να γίνει πλήρης και σωστή ενημέρωση των υπαλλήλων, τόσο για τους περιοριστικούς παράγοντες, όσο και για την λειτουργία των συναλλαγών, ώστε να μην υπάρξουν λάθη στο τέλος της ημέρας. 

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες στην Κύπρο είναι κλειστές από το Σάββατο 16 Μαρτίου, μετά την πρώτη απόφαση του Eurogroup που όριζε κούρεμα σε όλες στις καταθέσεις, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην αγορά και στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Μετά από μία εβδομάδα διαπραγματεύσεων η απόφαση τροποποιήθηκε, ωστόσο τα τραπεζικά ιδρύματα παρέμεναν στο ενδιάμεσο διάστημα κλειστά, ενώ είχε τεθεί όριο στα ποσά των αναλήψεων μέχρι 100 ευρώ. 

Πέντε δισεκατομμύρια ευρώ μεταφέρθηκαν την Τετάρτη στην Κύπρο, με ειδική πτήση από τη Γερμανία, εν όψει του ανοίγματος των κυπριακών τραπεζών, στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης, έπειτα από δύο εβδομάδες που παρέμειναν κλειστές.

Η ειδική πτήση από τη Φρανκφούρτη έφτασε λίγο μετά τις 16.30 το απόγευμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Τα χαρτονομίσματα φορτώθηκαν στη συνέχεια σε κοντέινερ και, συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, καταφέρθηκαν στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στη Λευκωσία.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός.

Ο ξένος Τύπος έχει πάρει θέση


Ο ξένος τύπος δείχνει τεράστιο ενδιαφέρον (ίσως σε σημείο υπερβολής) εν όψει του ανοίγματος των κυπριακών τραπεζών την Πέμπτη, μετά από «διάλειμμα» μίας και πλέον εβδομάδας: Στις 12 το μεσημέρι, τα υποκαταστήματα ανοίγουν και σχεδόν σε κάθε είσοδο υπάρχει και από μία κάμερα ξένων δικτύων.

Από το πρωί της Πέμπτης, το βρετανικό BBC συνδέεται ανά τακτά διαστήματα με τον ανταποκριτή του στη Λευκωσία, ο οποίος κυκλοφορεί στους δρόμους και συνομιλεί με Κυπρίους. Κάποιες φορές μιλά με καταθέτες που του επαναλαμβάνουν τα γνωστά, άλλες δείχνει παππούδες να παίζουν τάβλι: Η ψυχραιμία που υπάρχει στους κυπριακούς δρόμους δεν πτοεί πάντως τον ανταποκριτή, ο οποίος συνεχίζει να περιμένει το άνοιγμα των τραπεζών.

Στον ιστότοπό του, το BBC έχει πρώτο θέμα το μεσημέρι το άνοιγμα των κυπριακών τραπεζών με τίτλο «σε ετοιμότητα η αστυνομία ενώ οι τράπεζες ανοίγουν». Το κείμενο αναφέρεται εκτενώς στην περίφημη «νυχτερινή» χρηματαποστολή στη Λευκωσία, αλλά επισημαίνει ότι μέχρι και πριν το άνοιγμα δεν υπήρχαν σημάδια για ουρές στις τράπεζες.

Το πρωί, και το αμερικανικό CNN μετέδιδε πλάνα από τις εισόδους των καταστημάτων. Στο site του, ο τίτλος για το σχετικό κομμάτι αναρωτιέται πώς θα υποδεχθούν οι αγορές το άνοιγμα των κυπριακών τραπεζών.

«Η αστυνομία περιπολεί μπροστά από τις κυπριακές τράπεζες» γράφει στο πρώτο θέμα της ιστοσελίδας του το μεσημέρι και το γερμανικό Spiegel, εξηγώντας μάλιστα πως «όλη η Ευρώπη κοιτά με αγωνία στην Κύπρο, όπου στις 12 ανοίγουν οι τράπεζες».

Το θέμα είναι πρώτη είδηση το μεσημέρι και στην ιστοσελίδα της ισπανικής El Pais: «Οι τράπεζες στην Κύπρο επιτρέπουν ανάληψη μόνο 300 ευρώ την ημέρα», λέγοντας πως τα υποκαταστήματα ανοίγουν με «μεγάλους περιορισμούς».

Πιο χαμηλά στις προτεραιότητές της, αλλά πρώτη είδηση στα διεθνή, η ιστοσελίδα της γαλλικής Monde βάζει την είδηση «Κύπρος: ξανάνοιγμα των τραπεζών και περιορισμός στις αναλήψεις», στο οποίο αναφέρεται επίσης στα μέτρα ασφαλείας.

Λίγο πιο χαμηλά το θέμα στην ιστοσελίδα της ιταλικής Repubblica (η οποία έχει να ασχοληθεί με το μείζον ζήτημα του πολιτικού αδιεξόδου στη Ρώμη), με τίτλο «ένοπλοι φρουροί για το ξανάνοιγμα των τραπεζών».

 

Αν θέλετε να μαθαίνετε καθημερινά περισσότερα νέα, κάντε like στο ShareNews.gr στο Facebook πατώντας εδώ

Συντάχθηκε απο τον/την: tovima.gr -Πέμπτη, 28 Μάρτιος 2013 Σχόλια - Πάνω

Ακολουθήστε μας....

facebook facebook twitter blogger linkedin digg myspace stumbleupon orkut buzz youtube tellafriend
Η επιχειρηματική.ενημερωτική.και πολιτιστική ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ,Ενημέρωση,ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ρέθυμνο Οδηγός αγοράς νομού Ρεθύμνου,Ρέθυμνο Κρήτης Ενημερωτική πύλη ρεθυμνο νομού ρεθύμνου κρήτης Ειδήσεις Νέα Ενημέρωση Ρεθύμνης Επικαιρότητα Γεγονότα Φωτογραφίες Φωτο Ρεπορτάζ ρεθύμνου κατάλογος επιχειρήσεων επαγγελματιών νομού ρεθύμνου νέα ειδήσεις ρέθυμνο,

 

help line2 el-GR   help line el-GR

νεος server