Τα «Βαρδινογιάννεια» αγώνες στίβου διεξήχθησαν για πρώτη φορά το 1985 στη μνήμη του μεγάλου Ρεθεμνιώτη ανθρώπου και πολιτικού Παύλου Βαρδινογιάννη και από τότε διεξάγονται κάθε χρόνο από την "ENΩΣH ATPOMHTOY PEΘYMNIAKOY", με τη συμπαράσταση και χορηγία του Υφυπουργείου Αθλητισμού και του Σ.E.Γ.A.Σ.

Σταθμός στην ιστορία και εξέλιξη των αγώνων ήταν τα 9α BAPΔINOΓIANNEIA το 1993, που διεξήχθησαν στο νέο τότε Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Γάλλου "ΠΑΥΛΟΣ Ι. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ", ένα στάδιο ολυμπιακών προδιαγραφών, που σωστά χαρακτηρίζεται "Στάδιο των ρεκόρ", αφού από το 1993 μέχρι και το 2007 στους συγκεκριμένους αγώνες έχουν επιτευχθεί είκοσι εννέα (29) Πανελλήνια ρεκόρ, 7 εθνικές επιδόσεις άλλων κρατών, 1 πανευρωπαϊκό ρεκόρ νέων και 1 παγκόσμιο ρεκόρ. Από τότε που οι αγώνες διεξάγονται στο στάδιο Γάλλου "ΠΑΥΛΟΣ Ι. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ" έχουν συμμετάσχει σ' αυτούς όλοι οι μεγάλοι Έλληνες πρωταθλητές όπως

Πατουλίδου, Θάνου, Mπακογιάννη,Tσιαμήτα, Ξάνθου, Bασδέκη, Bερούλη, Kόφφα, Kελεσίδου, Tσικούνα, Πιλάτου, Βόγγολη, Κοκλώνη, Καρασταμάτη Παπακώστας, Kουκοδήμος, Γκατσιούδης, Παυλακάκης, Aλεξόπουλος, Παναγιωτόπουλος, Παπούλιας,Tερζιάν, Mελέτογλου, Kεντέρης, Iακωβάκης, Παπαδημητρίου, Πολυχρονίου, Θεοδωρίδης, Γκαβέλας, Σαρρής, και αρκετοί γνωστοί ξένοι πρωταθλητές όπως : Zelezny -Zvereva- Surin - Bailey - Nazarova - Hemmings - Marinova -Lebedeva -Hovorova -Fynes - Block - Dietzsch - Grasu - Ottey - Kasparkova -Dimitrova - Ajunwa - Cuevara -Opara- Parris - Paschke - Gerrtys - Riedel - Cardenas - Kimwetich - Camossi -Astapkovich- Schneider - Laynes - Toledo - Ogunkoya - Sossunov - Aliu -Collins-Moncur-Garcia A.-Hernandez-Sotomayor-Pedroso-Olsson-Garcia H.-Wellman-Ferguson-Nku-Mothersill-Dragila-Feofanova-Elisdottir-Cumba-Kuehl-Menendez-Bicet-Rivero-Harrisson-Byrd-Haughton-A. Johnson-Annus-Ziolkowski-Fazekas-Alenka-Alozie-Kotova-Sadova-Capel-Blackwood-Holm-Rybakov-Murofushi-Riedel-Eduard-Kapachiskaya-Hesko-Nesterenko-Samitova-Scott-Arnold-Oprea-Felix-Perry-Isinbayeva

 

Το Δεκέμβριο του '99 η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου αξιολογώντας τις οργανωτικές προσπάθειες της E.A.P και την ποιοτική εξέλιξη του μίτινγκ κατέταξε τα BAPΔINOΓIANNEIA στην κατηγορία EAA PERMIT και το 2006 στην ανώτερη κατηγορία EAA PREMIUM, υλοποιώντας έτσι ένα ακόμα υψηλό στόχο των διοργανωτών.

 

Το 2008 η Παγκόσμια Αθλητική Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) αποστέλει επιτροπή τεχνικών υπό την αιγίδα του κ. Diack (γιού του προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας) για να αξιολογήσει την εκδήλωση αγωνιστικά και οργανωτικά και επίσης να αξιολογήσει την ποσοτική και ποιοτική παρουσία των φιλάθλων, ώστε από το 2009 να εντάξει την εκδήλωση στην κατηγορία των Grand Prix.

 

Για τον λόγο αυτό και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία στέλνει συμπληρωματικά δύο εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους (delegates) οι οποίοι θα ψηφίσουν γι’ αυτή την επιλογή.

Την ημέρα των αγώνων η καρδιά του Ευρωπαϊκού Στίβου και όχι μόνο, χτυπά στο Ρέθυμνο.

Κείμενα: ear-athletics.com