Γιάννης Μαρκογιαννάκης

Ένα αστέρι γεννιέται
Λαούτο, πρωτόπιασα στα χέρια μου οκτώ χρονών. Ο
πατέρας μου, ήταν καλός λυράρης και στα γλέντια τις παρέες και τις κοινωνικές συναντήσεις, του κρατούσαν πάσο άλλοι μουσικοί, κυρίως με μαντολίνο. Κάποτε, αγόρασε από την Αθήνα ένα λαούτο. Τότες εδώ, δεν υπήρχανε λαούτα. Ήτανε μόνο ο Μπαξεβάνης, ο Ψύλλος στην Επισκοπή και ένας δύο άλλοι.
Εμείς, είχαμε ένα μεγάλο καφενείο στο χωριό ,στο Σπήλι, εκεί γινότανε τα γλέντια Σαββατοκύριακα κι όλες τις γιορτές. Ο πατέρας μου, μετά τη δουλεία άνοιγε το μαγαζί, ν’ ανάψει το λουξ, να το ετοιμάσει και να περιμένει τους πελάτες του. Κάθε βράδυ, έπαιζε λύρα. Εγώ, μικρό παιδί, καθόμουνα πάντα στη γωνία και τον άκουγα. Μια βραδιά με φώναξε κοντά του, με έβαλε σε μια καρέκλα, μου έφερε το λαγούτο & μου είπε :
- Εγώ θα παίζω λύρα κι εσύ θα βάζεις το χεράκι σου & θα κάνεις έτσι (δείχνοντας μου τις κινήσεις του χεριού).
- Μα δε φτάνω καλά του είπα εγώ, αλλά από τα πρώτα  κιόλας λεπτά καθώς το χέρι μου ακουμπούσε στις χορδές ήμουν μέσα στο χρόνο.
Παίζαμε, σταματούσαμε, συνεχίζαμε, με ρωτούσε αν κουραζόμουνα, πότε –πότε του έλεγα ναι, & πήγαμε αργά για ύπνο. Την επόμενη, πρωί –πρωί, με ξυπνά μου βάζει πάλι καρέκλες & αρχίσαμε να παίζουμε ώρα πολύ, για να βεβαιωθεί ότι μπορούσα να παίξω όπως το προηγούμενο βράδυ. Η ευχαρίστηση του ήταν μεγάλη. Από τότε, στα γλέντια, δεν ξαναπήρε άλλο πασαδόρο.

Οικογένεια μουσικών
Στην  οικογένεια μου είμαστε εννιά αδέλφια. Πέντε αγόρια & τέσσερα κορίτσια. Όλα τα αγόρια παίζουν όργανο. Ο αδελφός μου ο Κώστας, σπούδασε & αυτός, έβγαλε την Πάντειο, μετά πήγε στη σχολή Ευελπίδων κι έγινε αξιωματικός. Ο Βαγγέλης έπαιζε και αυτός. Όπως λέει όλος ο κόσμος, ένα μεγάλο πρόσωπο πάνω στη μουσική μας. Ο Στέλιος επίσης έπαιζε λαγούτο, & ο μικρότερος μας, ο Χαράλαμπος, που έπαιζε από τις ωραιότερες λύρες. Ίσως ο μοναδικός που αντικατέστησε το Σκορδαλό, όπως φαίνεται από τους δίσκους του.

40χρονή συνεργασία
Ο Σκορδαλός με τον πατέρα μου ήσαν πρώτα ξαδέρφια. Του Σκορδαλού η μάνα & του πατέρα μου η μάνα ήσαν αδελφές. Ήταν όμως μικρότερος από τον πατέρα μου κι έμαθε πολλά απ’ αυτόν. Στη συνέχεια βέβαια, έδειξε το μεγάλο ταλέντο του. Δύο τρία χρόνια μετά που άρχισα με τον πατέρα μου ,άρχισα να παίζω με το Σκορδαλό κι αυτή η συνεργασία κράτησε κοντά σαράντα χρόνια. Το 1946 βγάλαμε & τον πρώτο δίσκο μαζί. «Μόνο εκείνος που αγαπά μπορεί να το πιστέψει». Συνεχίσαμε να γράφουμε δύο τρεις δίσκους κάθε χρόνο, την αρχή στις 78 στροφές, αργότερα στις 45 & τέλος στις 33 στροφές (στα λόγνκ –πλέι).

Υπερατλαντικά ταξίδια
Με το Σκορδαλό, πήγαμε το 1958 στην Αμερική,  προσκαλεσμένοι της Παγκρητικής Αμερικής. Ήταν στο πλαίσιο του συνεδρίου που έγινε στο Κλήβελαντ Οχάιο. Μας κράτησαν στη Νέα Υόρκη 15 μέρες & μας βοήθησαν μάλιστα να ηχογραφήσουμε ένα μεγάλο δίσκο που θα τον χρειαζόταν στα συνέδρια & μας έβγαλαν 6,000 δίσκους, οι οποίοι πουλήθηκαν στα συνέδρια. Από εκεί βγάλαμε πέντε –δέκα δραχμές. Κάναμε τελικά ένα χρόνο στην Αμερική. Επειδή έκαναν ένα πρόγραμμα εμφανίσεων μας σε όλες τις πόλεις που υπήρχαν σωματεία & ήσαν τότε 35 σωματεία μετά πήγα με το Γεράσιμο δύο φορές & με το Σπύρο το Σηφογιωργάκη & γυρίσαμε όλη την Αυστραλία. Δεν μπορώ να ξεχάσω την απίστευτη φιλοξενία όλων των ανθρώπων που μας καλούσαν σ’ όλες τις ηπείρους. Φυσικά, έχουμε παίξει πολλές φορές σ’ όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης.

Περιζήτητος από τους λυράρηδες
Μόλις γύρισα από την Αμερική, δεν είχαν περάσει 15 μέρες, μου τηλεφώνησε ο Σηφογιωργάκης να παίξουμε σε μια αρραβώνιαση, μετά σε μια βάπτιση που θα μείνει αξέχαστη, με πάνω από 500 καλεσμένους από τον τότε Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρο Μπίρη & μετά σ’ ένα γάμο. Τότε δημιουργήθηκε το πρώτο μαγαζί Κρητικής μουσικής στα Χανιά, «Καναρίνια» το λέγανε, που τότε ένας καλός άνθρωπος & πολύ μερακλής, ο Λευτέρης Τζανιδάκης. Πήγαμε λοιπόν & παίζαμε κι έγινε πανζουρλισμός στα Χανιά. Η συνεργασία μου με το Σηφογιώργη συνεχίστηκε για πολλά χρόνια αργότερα στην Αθήνα. Δεν ξεχνώ επίσης το Σταματογιαννάκη, ένα μεγάλο λυράρη με τον οποίο κάναμε & τρεις τέσσερις δίσκους καθώς & τον Ηρακλή από την Πεδιάδα, έναν άξιο άνθρωπο, που έπαιζε εξαιρετικό βιολί. Ποιους να πρωτοθυμηθώ. Το Φραγκή από το Τυμπάκι, το Γαβρίλη από τα Πιτσίδια, το Μάρκο Καλογρίδη, έχω γράψει εδώ αρκετούς & να με συγχωρούν αν ξέχασα κάποιους. Με τον Λεωνίδα το Κλάδο, παίζαμε επίσης περίπου 5 χρόνια μαζί & βγάλαμε μάλιστα & τον πρώτο του δίσκο.

Μια συμφωνία που τηρήθηκε
Όταν παίζαμε με το ΣηΦογιωργάκη στην Αθήνα, ερχόταν καμία φορά ο Ψαραντώνης να μας δει & από τότε είχε πει να κάνουμε ένα δίσκο μαζί. Εγώ του είπα εντάξει γιατί πιστεύω πως ο Αντώνης είναι μεγάλος λυράρης κι έχει δώσει πράγματα στη μουσική μας. Ο καιρός πέρασε & πριν λίγες μέρες μου τηλεφώνησε ο Μιχάλης Αεράκης για να γίνει αυτή η δουλειά & μου έδωσε τον Αντώνη στο τηλέφωνο. Μιλήσαμε, συνεννοηθήκαμε να βρεθούμε, κάναμε πρόβα καμία ώρα & μπήκαμε στο στούντιο για να γράψουμε. Είχα την αίσθηση ότι παίζαμε χρόνια μαζί. Γιατί ο Ψαραντώνης μπορεί με τη λύρα να παίξει οτιδήποτε, είναι ξεχωριστός καλλιτέχνης, γι’ αυτό & τόσο αγαπητός σ’ όλο τον κόσμο. Είναι ένας δίσκος που μ’ αρέσει κι εμένα πολύ, & πρέπει να πω ήταν κοινή επιθυμία μας.

Σχολές & «φιντάνια»
Το καλύτερο που συμβαίνει σήμερα στον τόπο μας είναι η σχολές παραδοσιακής μουσικής. Μπορεί να μαθαίνουν εκατοντάδες παιδιά που ίσως να μην παίξουν ποτέ τέλεια λύρα. Όμως από εκεί ξεπηδούν τα νέα φιντάνια, που θα συνεχίσουν στον ωραίο δρόμο της παράδοσης μας. Έτσι αναδείχνονται τα νέα ταλέντα & υπάρχουν νέα ταλέντα στον τόπο μας, αρκεί να σέβονται αυτά που έχουν κληρονομήσει κι αν είναι άξιοι να προχωρήσουν. Πρέπει να πούμε, αν βρίσκεται στο σημείο που βρίσκεται η μουσική μας σήμερα σ’ όλο τον κόσμο το χρωστάμε στο Σκορδαλό & στα κομμάτια που παίξαμε μαζί.

Μια συμβουλή στους νέους
Στη ζωή μας υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο καλός & ο κακός. Ο καλός είναι πιο μεγάλος, πιο δύσκολος, πιο ανηφορικός. Αυτός ο δρόμος όμως, κάνει τον άνθρωπο να ξεχωρίζει & να γίνεται σεβαστός από την κοινωνία μας. Η δουλεία, η τιμιότητα, η πίστη, είναι που πρέπει να χαρακτηρίζουν την πορεία μας στη ζωή, ν’ αγαπάμε αυτό που κάνουμε κι αυτό θα μας βοηθήσει για να ξεπερνούμε κάθε εμπόδιο.

Συνεργασίες
Έχω παίξει με τους: πατέρα μου, Σκορδαλό, Μουντάκη, Κλάδο, Γαργανουράκη, Μουζόρη, Καρεκλά, Ψαραντώνη, Γεράσιμο Σταματογιαννάκη, Τουρουντού, Γιουλούντα, Φραγκή, Γανρίλη, Καλογρίδη, Παπαδογιάννη, Σταγάκη, Πλακιανό, Αρουδάκη, Μαραγκουδάκη, Ξαμονάκη, Ηρακλή Σταυρουλάκη, Καρακωνσταντάκη, Ψαρό, Μανουσέλη, Φακηδάρη, Κολιακουδάκη, Δημοσθένη, Φραγκιαδάκη, Θεόφιλο, Κουταλά, Μπικάκη, Σκαλίδη, Γουνάκη, Τσουκανάκη, Κοντογιάννη, Σπυριδάκη κι άλλους που μπορεί να ξεχνώ & ας μου το συγχωρήσουν.

Πηγή: Συνέντευξη στο Γιάννη Μιχελάκη, Εφημερίδα «Μαζί» Μάιος 2004