Ο Μανώλης Όθωνας γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1963. Γονείς του είναι ο Όθωνας Χρήστου Όθωνας και η Ασπασία Νικήστρατου Κοκονά. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Ψωμά, εκπαιδευτικό, και έχουν δύο παιδιά, τον Όθωνα 19 ετών φοιτητή στην ΑΣΣΟΕ, και το Μιχάλη 18 ετών, φοιτητή στο πολυτεχνείο Ξάνθης.

Σπούδασε Μηχανολόγος - Μηχανικός στο Πολυτεχνείο Πατρών (1981-1986). Από το 1989 δραστηριοποιείται επαγγελματικά.

Από τα νεανικά του χρόνια είχε αναπτύξει έντονη κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα.

Από το 1978 εντάχθηκε στη Μαθητική Παράταξη ΠΑΜΚ.

Κατά την περίοδο των σπουδών του, ήταν μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας Α.Ε.Ι. Πάτρας.

Διετέλεσε Μέλος της Γραμματείας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου την περίοδο 1990-1996 και 1998-2000.

Υπηρέτησε ως Νομάρχης και στη συνέχεια ως Περιφερειακός Διευθυντής Ηρακλείου από τον Σεπτέμβριο του 1994 έως τον Ιούλιο του 1996.

Συμμετείχε στον Τομέα Αυτοδιοίκησης και Θεσμών της Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1995-1997.

Στις Νομαρχιακές εκλογές του 2002 ήταν υποψήφιος νομάρχης στο Ρέθυμνο, με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Το 2003 ως μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνου εξελέγη στην Εκτελεστική Επιτροπή του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ).

Το 2004 εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ρέθυμνο.

Ήταν μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Συμμετείχε στους Κοινοβουλευτικούς Τομείς Εργασίας Τουρισμού, Γεωργίας, Ναυτιλίας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Το 2005, με απόφαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τοποθετήθηκε Γραμματέας του Τομέα Αυτοδιοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ.

Στίς εκλογές του 2007 δεν επανεκλέγεται ωστόσο στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτη του 2008 εκλέγεται 12ος στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος. Τον Μάιο του 2008 με απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου, τοποθετείται Γραμματέας του Τομέα Δημοσίων Έργων του Κινήματος.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2010 ορκίζεται Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο Μανώλης Όθωνας στη Βουλή


Ο Μανώλης Όθωνας έχει να επιδείξει πολύ πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο κατά την παρουσία του στη Βουλή των Ελλήνων, ως βουλευτής Ρεθύμνου από το 2004.

Ήδη μετράει 602 ερωτήσεις, 51 ομιλίες στην Ολομέλεια της Βουλής και στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της οποίας είναι μέλος και υπήρξε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στο σχέδιο νόμου «Κύρωση Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» (ήδη ψηφισθέν νόμος του κράτους με αριθμό Ν.3463/2006).

Ειδικότερα, έχει καταθέσει 47 επίκαιρες ερωτήσεις για σημαντικά θέματα του Νομού Ρεθύμνου, εκ των οποίων 11 έχουν συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής με την αντίστοιχη επείγουσα διαδικασία.

Έχει συνυπογράψει 27 επερωτήσεις και 46 επίκαιρες επερωτήσεις μαζί με άλλους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ και έχει παρέμβει στη συζήτηση αρκετών εξ αυτών στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ οι ομιλίες του έχουν κερδίσει επανειλημμένως το ενδιαφέρον του αθηναϊκού τύπου.