Η Όλγα Κεφαλογιάννη είναι από το Σεπτέμβριο 2007 Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Ρεθύμνου. Είναι δικηγόρος, με σπουδές στα νομικά και τις διεθνείς σχέσεις. Ειδικότερα, το 1997 αποκτά το πτυχίο της από τη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1998 αποφοιτά από το King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου αποκτώντας το μεταπτυχιακό της δίπλωμα LL.M. (Master of Laws) στον τομέα του Εμπορικού Δικαίου και του Δικαίου Επιχειρήσεων.
Ο δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος της απονέμεται το 2006 από το Fletcher School of Law and Diplomacy του Tufts University, Βοστώνη, Η.Π.Α. στις Διεθνείς Σχέσεις. Η πτυχιακή της εργασία με θέμα «Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό Ζήτημα», εκδίδεται μεταφρασμένη και επεξεργασμένη στα ελληνικά από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Ξεκινά την επαγγελματική της δραστηριότητα το 1997 ως ασκούμενη δικηγόρος. Μετά την επιτυχία της στις εξετάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας το 1998, εργάζεται ως δικηγόρος σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας και της Νέας Υόρκης, ενώ σταδιοδρομεί και στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες.

Σημαντικό σταθμό στην καριέρα της, θα αποτελέσει η θέση της Ειδικής Συνεργάτιδας του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή σε νομικά θέματα, από το Μάιο του 2004 έως το Σεπτέμβριο του 2006.
Ταυτόχρονα με τις σπουδές και την εργασία, επιλέγει την πολιτική συμμετοχή και καταπιάνεται με την κοινωνική δράση. Σε όλη τη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων είναι στέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ενεργό μέλος της ΟΝΝΕΔ, από όπου υπηρετεί τη Νέα Δημοκρατία.

Το 2004 ιδρύει το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Ρεθύμνου (Κ.Ε.Α.Ρ.), που γρήγορα αναδεικνύεται σε σημαντικό φορέα προώθησης των τοπικών ζητημάτων σε όλους τους τομείς.Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού της έργου, διατελεί Γραμματέας της Βουλής. Παράλληλα ασκεί καθήκοντα Γραμματέα στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, και είναι μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Σε όλη τη διάρκεια της πρώτης βουλευτικής της θητείας συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις της Ολομέλειας, διατυπώνει ερωτήσεις προς Υπουργούς και εργάζεται εντατικά για την προώθηση των τοπικών θεμάτων της Κρήτης, και της ιδιαίτερης πατρίδας της, του Ρεθύμνου.