Απολογισμός του Μανώλη Όθωνα  ως βουλευτή την περίοδο 2009-2012"Σήμερα είμαι εδώ για να μιλήσω για θέματα αναπτυξιακά του Ρεθύμνου. Για το λογαριασμό των πεπραγμένων τις περιόδου αυτής των 2,5 χρόνων στο νομό μας και τη συμβολή μου σε αυτά.

Στην επιλογή των πολιτών του Ρεθύμνου στο πρόσωπό μου, αναγνωρίστηκε η δυνατότητα να προσφέρω σε εθνικό επίπεδο. Με εμπιστεύτηκαν 2 διαφορετικοί Πρωθυπουργοί, σε τέσσερις σχηματισμούς και ανασχηματισμούς κυβερνήσεων. Αυτό επιτρέψτε μου να πω, γιατί το ξέρουν όλοι, δεν είναι αποτέλεσμα καμίας υψηλής προστασίας, ούτε απότοκο κάποιου πολιτικού τζακιού του οποίου είμαι γόνος. Οφείλεται στην προσπάθειά μου, στην εργατικότητά μου, στην αποτελεσματικότητά μου και θέλω να είναι οι Ρεθεμνιώτες δικαιωμένοι και υπερήφανοι γι' αυτό.

Πολλοί στο διάστημα που πέρασε ισχυρίστηκαν ότι η κυβερνητική μου ιδιότητα απορρόφησε σε μεγάλο βαθμό την βουλευτική μου ιδιότητα ως εκπροσώπου της τοπικής κοινωνίας και των προβλημάτων της.  Δεν είναι καθόλου έτσι! Εκτός από τις κυβερνητικές μου ευθύνες, δούλεψα σκληρά και για το Ρέθυμνο. Με θεσμική όμως σοβαρότητα και σεβασμό στις τοπικές αρχές και θεσμούς. Ήμουν σε συνεχή επαφή με τις δημοτικές αρχές, την Περιφέρεια, με τους φορείς του νομού. Για ό,τι έγινε στο Ρέθυμνο αυτά τα 2,5 χρόνια είμαι ακόμα πιο ικανοποιημένος, γιατί δεν είναι ένα αποτέλεσμα «πολιτικής κατόπιν ενεργειών μου» αλλά είναι αποτέλεσμα της δύναμης της συνεργασίας και της συλλογικής δουλειάς. Στην κοινή αυτή προσπάθεια εγώ, όπου αυτό ήταν αναγκαίο, επέλεξα να είμαι παρών με τη συμβολή μου. Και πιστέψτε με ότι ήταν πολλές αυτές οι περιπτώσεις. Έτσι, η συστηματική, συντονισμένη και πάνω από όλα ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ προσπάθεια, όλων των φορέων του Ρεθύμνου, αναίρεσε τα μεγάλα μειονεκτήματα της συγκυρίας και αυτή η δύσκολη διετία δεν ήταν μια χαμένη διετία για το Ρέθυμνο.

Εξάλλου εγερτήρια δύναμη συμμετοχής μου στην πολιτική αποτελούσε η φιλοδοξία μου να βοηθήσω τον τόπο μας μέσα από μια ισχυρή κυβερνητική θέση. Δυστυχώς, αυτό συνέπεσε χρονικά με την αναγκαστική για το κράτος μας επιλογή μιας ταχύρρυθμης δημοσιονομικής προσαρμογής, που δεν άφηνε χώρο για ψευδαισθήσεις και όλα εκείνα που πρώτος εγώ θα ήθελα να γίνουν για το Ρέθυμνο.

Αντίθετα, οι συνθήκες δημιουργούσαν, κόντρα στο στόχο αυτό, την αναγκαστική επιλογή ρεαλιστικών και εφικτών επιλογών. Εξάλλου ο καθένας καλοπροαίρετος μπορεί να αντιληφθεί ότι το αναπτυξιακό έλλειμμα του Ρεθύμνου, που δημιουργήθηκε για δεκαετίες, και μάλιστα την περίοδο των μεγάλων χρηματοδοτικών ευκαιριών και δυνατοτήτων,  δε μπορούσε να καλυφθεί μέσα σε 2 χρόνια. Ειδικότερα όταν αυτά τα χρόνια αποτελούν, δημοσιονομικά, τα δυσκολότερα του μεταπολιτευτικού κύκλου.

Θέλω καταρχήν να κρατήσετε ένα νούμερο. Ότι αυτά τα 2,5 χρόνια του οικονομικού εφιάλτη για την χώρα, της ουσιαστικής στάσης πληρωμών και με το ΕΣΠΑ να υλοποιείται όχι με τους ρυθμούς που η συγκυρία απαιτούσε, στο Ρέθυμνο μπορούμε να κάνουμε έναν απολογισμό, όλοι μαζί επαναλαμβάνω, που σε έργα που είτε  εκτελούνται ήδη, είτε έχουν συμβασιοποιηθεί, είτε έχουν δημοπρατηθεί, είτε είναι ενταγμένα, πάντως οριστικά και αμετάκλητα χρηματοδοτικά ολοκληρωμένα, πάνω από 120 εκατομ. ευρώ. Αναφέρομαι σε χρηματοδοτήσεις από Υπουργεία και από έργα ΕΣΠΑ αποκλειστικά. Προϋπολογισμοί 120 εκατομ.  ευρώ ενταγμένων έργων, δηλαδή πάνω από 40 δις παλιές δραχμές, δεν υπήρξαν για το Ρέθυμνο όχι σε μια διετία, αλλά ούτε σε μια τετραετία ολόκληρη, ακόμα και τις εποχές των μεγάλων χρηματοδοτικών ευκαιριών και δυνατοτήτων.

Σε συνέχεια αυτού θα ήθελα να παρουσιάσω έναν πίνακα απολογισμού των πεπραγμένων τις διετίας μέσα από μια ανά τομέα ενδεικτική καταγραφή έργων, κυρίως από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ, που όπως ήδη είπα έχουν οριστικά και αμετάκλητα δρομολογηθεί. Φυσικά, υπάρχουν δεκάδες ακόμα έργα, σε διαδικασία υλοποίησης, μικρότερου φυσικού και οικονομικού αντικειμένου που δεν αναφέρονται. Όπως επίσης και δεκάδες άλλα, μερικά εκ των οποίων πάρα πολύ σημαντικά, τα οποία αναμένεται να ενταχθούν και επίσημα τους επόμενους μήνες ή και εβδομάδες.

Στον τομέα ΥΓΕΙΑ-ΠΡΟΝΟΙΑ έχουμε έργα ύψους 12 εκατομ. ευρώ με προεξέχοντα τηνεπέκταση του Νοσοκομείου της πόλης, την αναβάθμιση 5 κέντρων υγείας και το νέοκέντρο κοινωνικής μέριμνας Δ. Ρεθύμνης.

Στον τομέα του Πολιτισμού έργα ύψους σχεδόν 10 εκατομ. ευρώ με σημαντικότερα τομουσείο της Ελεύθερνας, τη νέα δημόσια βιβλιοθήκη και 5 αποκαταστάσεις βυζαντινών μνημείων σε όλο το νομό. Δυστυχώς όσον αφορά τη μελέτη του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης, παρά την εξασφάλιση της σχετικής πίστωσης, προβάλλονται από της υπηρεσίες του υπουργείου υποδομών τεχνικές ενστάσεις που ακόμα δεν έχουν λυθεί.

Στον τομέα της προσπελασιμότητας, έργα ύψους 37 εκατομ. ευρώ με προεξέχοντα τις 4 νέες χαράξεις επαρχιακής οδοποιίας αλλά και τη χρηματοδότηση της μελέτης για τη λιμενολεκάνη της πόλης μας.

Στον τομέα των αστικών αναπλάσεων έργα ύψους 22 εκατομ. ευρώ που αφορούν τιςαναπλάσεις σε όλες τις κύριες οδούς της πόλης του Ρεθύμνου αλλά και σε χωριά στο ύπαιθρο του νομού.

Αναπλάσεις οικισμών, μονοπατιών και άλλων κοινόχρηστων χώρων και μνημείων ανά το νομό χρηματοδοτούνται επίσης από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης συνολικού ύψους 3,9 εκατομ. ευρώ, αλλά και από το πρόγραμμα ΟΣΑΠΥ (σχέδια ανάπτυξης υπαίθρου) του ΠΕΠ συνολικού ύψους πάνω από 12 εκατομ. ευρώ.

Στον τομέα της παιδείας έργα ύψους πάνω από 7 εκατομ. ευρώ με προεξέχοντα τηςεπέκταση του ΚΕΜΕ του Πανεπιστημίου αλλά και έργα σχολικής στέγης του ΟΣΚ.

Στον τομέα του Αθλητισμού έργα ύψους πάνω από 2,5 εκατομ. ευρώ που περιλαμβάνουν πληρωμές συνεχιζόμενων έργων αλλά και νέες εγκαταστάσεις γηπέδων. Ιδιαίτερα θετικό είναι ότι εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του νέου κλειστού προπονητηρίου στα Περιβόλια Ρεθύμνου, η πρώτη αθλητική υποδομή που πραγματοποιείται εντός της πόλης εδώ και δεκαετίες.

Τέλος, στον τομέα του περιβάλλοντος έργα συνολικού ύψους σχεδόν 18 εκατομ. ευρώ με σημαντικότερα τις ολοκληρώσεις των δικτύων της πόλης του Ρεθύμνου, και τα νέα δίκτυα κυρίως αποχέτευσης σε οικισμούς ανά το νομό.

Φυσικά, τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες νέα έργα αναμένεται να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ελπίζουμε μόνο από τις νέες εντάξεις στο ΠΕΠ να προκύψουν νέα έργα ύψους πάνω από 120 εκατ. ευρώ.  Χαρακτηριστικότερα αυτών είναι τα νέα έργα επαρχιακής οδοποιίας σε τμήματα του αγιοβασιλείωτικου αλλά και του αμαριώτικου δρόμου, νέα δίκτυα και Βιολογικοί στον Μυλοπόταμο, στον Πλακιά, στο Σπήλι, στο φράγμα ποταμών, η επέκταση του Βιολογικού Ρεθύμνου και φυσικά τουλάχιστον 2 νέα σχολεία στο δήμο Ρεθύμνου. Ιδιαίτερα θα αναφέρω και το τμήμα του ΒΟΑΚ Γεροπόταμος - Εξάντης προϋπολογισμού 62 εκατομ. ευρώ το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στο σημερινό απολογισμό, όμως έχει πρακτικά ενταχθεί στο τομεακό του Υπουργείο Υποδομών και αναμένεται ίσως και την επόμενη εβδομάδα η οριστική του ένταξη.

Πέρα όμως των παραπάνω έργων, υπήρξαν επίσης δεκάδες καίριες πολιτικές και μη αποφάσεις και παρεμβάσεις, ποικίλης σημασίας και εμβέλειας που δεν ποσοτικοποιούνται σε πίνακες με νούμερα, όμως σηματοδοτούν πολλά στην ανάπτυξη του τόπου μας καθώς δημιουργούν νέες προοπτικές σε κρίσιμους τομείς ή σε παραμελημένες περιοχές του νομού.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι πιο χαρακτηριστικές και ευρέως γνωστές όπως είναι ηαπεμπλοκή του ΓΠΣ Ρεθύμνου, η αξιοποίηση της Σχολής Ασωμάτων, η προώθηση της αναβάθμισης της λιμενολεκάνης της πόλης, που ανοίγει νέες προοπτικές όχι μόνο για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νομού αλλά και την τουριστική αγορά της κρουαζιέρας, νέες δομές υπηρεσιών όπως ο ΟΚΑΝΑ, το Κέντρο Ψυχοκινητικής Στήριξης Ανηλίκων, η συνέχιση της μελέτης του φράγματος Πλατύ και βέβαια το πολύ σημαντικό ιδιωτικό μεν έργο του Υβριδικού σταθμού στο φράγμα ποταμών, με σημαντικά πολύ πέραν από του νόμου προβλεπόμενα αντισταθμιστικά οφέλη σε έργα και παρεμβάσεις για την ευρύτερη περιοχή.

 Θέλω να επαναλάβω ότι η καταγραφή αυτή είναι απολογισμός της κοινής, συντονισμένης προσπάθειας πρωτίστως των αυτοδιοικητικών φορέων του τόπου. Η δική μου συμβολή σε αυτό, μικρότερη ή πιο καίρια, είναι γνωστή και αναγνωρίζεται πρώτα από όλα από τους ίδιους τους θεσμικούς με τους οποίους συνεργαστήκαμε για την επίτευξή του καθενός από αυτά.

Οφείλω ειλικρινά να τους ευχαριστήσω, όλους ανεξαιρέτως, γιατί στη βάση της ειλικρινούς και δημιουργικής σύμπνοιας και συνέργειας καταφέραμε όλοι μαζί να μεγιστοποιήσουμε, δεδομένων των δυσκολιών, την αναπτυξιακή, προστιθέμενη αξία για το Ρέθυμνο. Σε τόσο δύσκολους καιρούς, αυτό το πνεύμα συνεργασίας αποτελεί την πιο ισχυρή παρακαταθήκη για το μέλλον του τόπου μας".

 

apologismos1

apologismos2

 

apologismos3